Se împlinesc astăzi 75 de ani de la debarcarea în Normandia a trupelor aliate conduse de SUA.
Semnalul eliberării Franței și a Vestului Europei de sub ocupația nazistă a fost dat de istoricul Ordin de Zi al generalului american Eisenhower, comandantul suprem al forțelor aliate: „Ochii lumii sunt ațintiți asupra voastră. Speranțele și rugăciunile oamenilor iubitori de libertate de pretutindeni vă însoțesc”.În aceeași zi în care mii de soldați americani, britanici și canadieni luptau pe plajele din Normandia, președintele de atunci al SUA, Franklin Delano Roosevelt, rostea o emoționantă rugăciune la radio, reamintită de actualul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, la ceremonia de comemorare acelor 75 de ani: ” Dumnezeule Atotputernic, fiii noștri, mândria națiunii noastre, în această zi, s-au angajat într-o încercare măreață, un efort de a conserva republica, religia și civilizația noastră și să elibereze umanitatea aflată în suferință”.

Mii de tineri americani, canadieni și britanici au căzut la datorie în acea zi, cea mai lungă din istorie.
Fie ca Occidentul și întreaga Lume Liberă să nu îi uite niciodată și să își amintească mereu de unde a venit salvarea libertății și a valorilor de care ne bucurăm astăzi.