Rezultatul alegerilor din 11 decembrie va afecta, în bine sau în rău, viaţa fiecăruia dintre dumneavoastră. Nu e vorba să alegeţi răul cel mai mic, nici că nu aveţi de unde alege, nici că toţi sunt o apă şi-un pământ. Dimpotrivă.

În ciuda zgomotului de fond produs de false dezbateri şi diversiuni de tot felul, alternativele pe care le aveţi în faţă sunt două. Complet opuse. Prima, propusă de Partidul Naţional Liberal, este drumul României înainte, către Europa bunăstării, a legii şi a cetăţeanului respectat de stat. E un drum greu dar sigur, nu e presărat cu roze şi nici pavat cu promisiuni aurite. Cea de-a doua stă pe o farsă strălucitor ambalată şi duce România înapoi, către subdezvoltare, viaţă cenuşie şi viitor incert de marginali ai Europei.
Cei care vor să dea ceasul României înapoi excelează într-un singur domeniu, propaganda. La propagandă au fost tari întotdeauna. Pentru ei realitatea nu are nici un fel de importanţă. Contează doar ce spun ei că e realitate. Nu vor să-i întrebaţi ce au făcut cu adevărat şi de ce n-au realizat ce v-au promis. Au consemn că vorbească doar despre noile iluzii pe care le vând cu aerul că deţin reţeta bunăstării căzute din cer. Şi promit enorm. S-au rafinat: promit în ambalaj dichisit, în power-point, cu figuri de parcă ar fi experţi de talie mondială sau măcar lideri de corporaţii transnaţionale, cu clipuri alerte şi bine montate. Toate acestea nu au vreo legătură cu adevărul economiei şi sunt alăturea de drumul spre o Românie solid ancorată în Occident, modernă şi prosperă.
Propaganda e singura lor preocupare. Sunt aceiaşi: uşor mai grizonaţi, au aceleaşi metehne, aceleaşi planuri. Îi uneşte acelaşi trecut. Doar că au decis să schimbe placa. Faţă de celelate alegeri în care nu se sfiau să-şi arate chipul de jupâni, să demonstreze cine e stăpânul mărinimos sau neînduplecat, acum merg pe vârfuri. Nu vor să vă sperie.
Vă vorbesc mieros, cu cifre şmecherite şi scamatorii statistice. Vă spun fiecăruia ce-şi închipuie că v-aţi dori să auziţi. Au decretat, ştergerea cu buretele a tot ce nu le convine din trecut. Şi-au pus masca de cuvioşi, modeşti şi oameni de bine, doar cât durează campania. Ei sunt solari, pozitivi şi constructivi. Se mişcă tiptil, fără aroganţele şi gura-mare din anii precedenţi şi reiau producţia de iluzii de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, totul se reia de la zero, cu nişte alegeri ce trebuie câştigate cu promisiuni enorme puse pe statistici de fum.
Revarsă cornul abundenţei imaginare, totdeauna fix înainte de alegeri, ”întâmplător”. Oamenilor sărmani, familiilor cu mulţi copii, tinerilor abia intraţi în viaţă le spun că-i vor ajuta cu mărinimie. Bugetarilor, pe care i-au amăgit ani la rând cu fantomatica lor Lege a salarizării, le vântură măriri de salarii pe apucate şi haotic, cu himera unor lefuri de mii de euro scutite de impozit.
Mai nou, au declanşat operaţiunea ”Seducerea clasei de mijloc” cu un val de promisiuni de reducere a fiscalităţii aşezate pe un fundament iluzoriu. Se vopsesc şi de dreapta, copiază ideile dreptei, ca să le torpileze mai bine. Modelul e patentat de înaintaşii lor care au inventat surogate de ong-uri şi partide tocmai ca să saboteze adevaratele ong-uri şi partide ce li se opuneau.
Cifrele pe care nu vor să le aflaţi. Întrebările pe care nu vor să le puneţi.

Toate demersurile lor merg strună până la confruntarea cu realitatea vieţii şi cifrele ei. Iar cifrele oficiale, date recent publicităţii de Institutul Naţional de Statistică, vorbesc de la sine.
Au aruncat în sărăcie peste 450 000 de români, spun statisticile seci şi reci pe care ei şi propaganda lor n-ar vrea să le audă şi vadă niciunde. Conform datelor INS, rata sărăciei a crescut abrupt chiar atunci când ei se lăudau că îi scot pe români din nevoi: cu 2,1% în 2014 faţă de 2013 şi cu încă 0,3 % în 2015 faţă de anul precedent. Unu din trei tineri între 18 şi 24 de ani era sărac-lipit în 2015. Deşi se laudă peste tot că le poartă de grijă celor vârstnici, rata de sărăcie în rândul pensionarilor s-a mărit îngrijorător: de la 12,7% în 2014, la 15,8% în 2015. Inegalităţile între veniturile românilor s-au adâncit cu peste un procent într-un singur an, între 2014 şi 2015, exact în perioada când clamau sus şi tare că revarsă lapte şi miere peste ţară.
Regiuni cu cele mai multe judeţe conduse de ei, ani de-a rândul sunt bântuite de sărăcie galopantă.  Statisticile oficiale spun că în 2015, faţă de regiunea Bucureşti –Ilfov, rata sărăciei a fost de aproape şase ori mai mare în regiunea Nord-Est şi de peste cinci ori mai mare în regiunile Sud-Est, Sud-Vest Oltenia ṣi Sud-Muntenia. În regiunea Sud-Muntenia rata sărăciei a crescut cu cinci procente într-un singur an, 2014/2015. În aceeaşi perioadă, sărăcia a crescut cu patru procente în Regiunea Sud-Vest Oltenia, o altă zonă administrată, în bună parte, de care aceia care promit astăzi şi soarele de pe cer.
Modelul administraţiei lor este un judeţ din inima Munteniei, pe care şeful lor şi ei l-au condus în ultimii 14 ani. Judeţul în cauză este primul în topul sărăciei şi al ajutoarelor sociale raportate la numărul de locuitori, primul la rata şomajului, primul la numărul de comune depopulate masiv şi printre ultimele judeţe la salariul mediu net (cu 26% mai mic decât media naţională). Teleorman. Acest model este urmat de majoritatea judeţelor conduse de ei în Muntenia, Oltenia şi Moldova.
Iată adevărurile despre care ei nu vor să se vorbească în această campanie.
Nu vor să auziţi, cu cifre şi date oficiale, cum şi-au amăgit alegătorii că vor trăi mai bine, cum au combătut sărăcia adâncind-o, cum au mărit inegalităţile de venituri şi pe cele sociale tocmai ei, care se pretind de stânga. Nu vor să dea socoteală pentru dezastrul lăsat în infrastructură, pentru bilanţul cu zero la austrostrăzi construite pe proiecte proprii, pentru realizarea a doar cinci la sută din locurile de muncă promise, pentru birurile şi birocraţia cu care au sufocat investitorii de la oraşe şi sate, pentru întârzierea programelor pentru fondurile europene din perioada 2014-2020 şi atâtea altele.
Nu vor să li se pună două întrebări simple: dacă şeful vostru şi voi aţi administrat judeţe situate critic la mai toţi indicatorii economico-sociali, cum să vă credem, pe el şi pe voi, că veţi conduce bine România ? Dacă marile voastre promisiuni din ultimii ani s-au dovedit vorbe goale, de ce v-am mai crede şi azi, când promiteţi de zece ori mai mult ?
De ce PNL?
E foarte greu să te lupţi cu o maşinărie uriaşă de produs farse şi fantasme electorale. E greu dar nu imposibil dacă ai de partea ta adevărul, soluţiile oneste şi oamenii potriviţi. Şi mai ales dacă te prezinţi oamenilor aşa cum eşti, fără trucuri sofisticate şi farduri groase. Noi, PNL, mergem pe acestă cale.
Ne-am recunoscut greşelile din trecut. Nu încercăm să transformăm în victorii şi realizări ce n-a mers şi ţine de noi. Avem ce prezenta românilor, tocmai pentru că avem realizări mai presus de orice controversă şi o linie de la care nu ne-am abătut niciodată în cei peste 140 de ani ai istoriei noastre – împlinirea destinului naţional al României prin modernizarea occidentală.
Suntem forţa cea mai puternică care susţine drumul României spre Vest. În ciuda multor piedici şi probleme, am traversat cu bine şi am ieşit întăriţi un dintr-un proces de unificare şi fuziune. Avem datoria faţă de voi şi de trecutul nostru să fim cinstiţi când vorbim despre viitorul României. Şi să ne apărăm realizările şi soluţiile în faţa celor care vor România înapoi.
Nu combatem sărăcia şi şomajul cu vorbe. Rata sărăciei din Regiunile Vest şi Centru s-a diminuat între trei şi opt procente în ultimii trei ani. Acolo predomină administraţii liberale. Cea mai mica rată a şomajului este, de asemenea, în judeţele administrate de PNL (Ilfov 1,1%, Cluj 1,9%, Arad-2,4%).  Noi dorim oameni liberi, care să trăiască din munca lor şi să nu fie dependenţi de un stat discreţionar şi clientelar. De aceea numarul  celor dependenţi de ajutoare sociale este aproximativ de două ori mai mic, în medie, în judeţele conduse de liberali faţă de acelea administrate de cei care şi-au făcut un fals stindard din lupta împotriva excluziunii sociale.
Toate aceste exemple arată exită o singură cale spre dezvoltare şi prosperitate: sprijinul muncii, al liberei iniţiative şi al întreprinzătorilor, nicidecum intervenţiile sufocante şi opresive ale unui stat care vrea să controleze tot. Aici este şi va fi marea diferenţă între noi şi cei care promit azi paradisul în doar patru ani. Suntem partenerii adevăraţi ai clasei de mijloc şi demonstrăm că venim realmente în sprijinul celor defavorizaţi peste tot în teritoriu unde guvernăm local. Aşa vom fi şi la guvernare. Vom aplica cu un pachet de relaxare fiscală realist, care generalizeză cota de 16% şi nu sporeşte birocraţia aşa cum se întâmplă cu cota progresivă. Pe aceste principii – şi nu pe grafice pe cât de frumos colorate, pe atât de fantasmagorice – stau politicile noastre de investiţii, educaţie, sănătate, agricultură, precum şi cele salariale. Nu intrăm cu nimeni într-o întrecere de promisiuni, ci avem angajamente ferme în faţa dumneavoastră, a românilor.
Nu în ultimul rând, avem liste de candidaţi înnoite şi curate şi un nume de prim-ministru – actualul premier Dacian Cioloş.
E mult, e puţin? Dumneavoastră veţi decide la 11 decembrie. Dumneavoastră hotărâţi mersul României în următorii ani. Aţi obosit, poate, să auziţi că iarăşi sunt alegeri cruciale pentru viitorul ţării. Dar chiar aşa este. România are ocazia uriaşă de a face saltul spre centrul Uniunii Europene. Asta înseamnă nu doar să ajungem la un nivel de trai şi dezvoltare comparabile cu cele ale partenerilor noştri vestici, ci şi să fim o democraţie consolidată, în care viaţa şi drepturile cetăţenilor să fie mai presus de orice, în care tradiţiile şi valorile naţionale să fie puse în valoare şi în armonie cu modernitatea occidentală.
Exact aceste obiective nu le vor pescuitorii în ape tulburi, cei care vor să ne ţină la marginea Europei, pentru că puterea lor se bazează pe statul cu birocraţie sufocantă, pe împărţirea discreţionară a resurselor, sărăcia cronică şi imunitatea în faţa legii. Ei ştiu precis că care este miza acestor alegeri. De aceea au declanşat acestă sarabandă năucitoare a promisiunilor şi de aceea au plagiat revendicările dreptei. Pe de altă parte sunt foarte pragmatici. Nu vor să rişte nimic. Vor să staţi acasă toţi cei care aveţi cea mai mica rezervă asupra lor. Nu vă vor la vot. Încearcă cu toate armele propagandei să vă demoralizeze, să vă convingă că toţi sunt o apă şi-un pământ şi că nu se mai poate face nimic. Vor să vă facă să credeţi sunt deja victorioşi şi alegerile vor fi o simplă formalitate care-i va aduce triumfători în Parlament şi la Guvern, viitori stăpâni ai României.
Pentru ei, votul este doar o modalitate de a-şi cultiva mai departe interesele personale. Pentru noi, este ceea ce ne dă puterea de a construi România înainte!
Votul vostru îi va ţine departe de poziţiile care decid viitorul ţării. Doar prin vot veţi împiedica întoarcerea României la cenuşiul anilor ’90. Doar prin vot orientaţi România spre calea corectă. Votaţi ca România să meargă înainte!fb_img_1480716414276