Comunicat de presă, primit de la domnul deputat Dumitru Oprea (Grupul parlamentar al PNL) Viziunea ministrului PSD pentru Mediul de Afaceri privind programul Start-Up Nation.

Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat detalii legate de studiul de impact şi evaluarea pieţii muncii din România, înainte de lansarea programului Strat-Up Nation pentru 2019.

„Miile de firme care ar urma să obţină ajutoarele de la stat de câte 200.000 de lei, prin programul Start-Up Nation, sunt obligate să facă circa 50.000 de angajări în primele 12 luni de finanţare. Ulterior, trebuie să menţină posturile ocupate încă doi ani. În caz contrar, sunt nevoite să returneze integral banii către bugetul de stat.Pentru a obţine punctaje cât mai mari pentru propunerile de proiecte, unii dintre antreprenori au plusat la capitolul joburi nou create. Ca urmare, apare riscul, conform specialiştilor în domeniu, ca pe fondul actualei crize de forţă de muncă, unii dintre patroni să-şi mute practic angajaţii din firmele existente la cele nou-înfiinţate. Cu toate acestea, aţi declarat recent că dvs. credeţi în maturitatea antreprenorilor care au promis creşterea numărului de locuri de muncă prin programul Start-Up Nation 2018-2019 şi că acest risc nu ar fi decât o «speculaţie teoretic㻓, a declarat parlamentarul ieşean.În acest context, deputatul PNL Dumitru Oprea solicită o clarificare legat strategia Ministerului privind criza forţei de muncă, având în vedere faptul că programul presupune încadrarea în câmpul muncii a unui număr de aproximativ 50.000 de noi angajaţi bine pregătiţi. De asemenea, întreabă care vor fi măsurile ce se vor aplica în cazul în care se va adeveri că programul va avea ca rezultat doar transferul contractelor de muncă de la o firmă la alta.