Virgil Popescu: “Este inamdisibil să chemi doar o firmă rusească la negocieri importante ce vizează modificarea legii petrolului, lege ce afectează producătorii români de petrol și gaze naturale, precum și pe cetățenii României.”Consilierul premierului pe probleme de energie, Florin Ciocănelea, a transmis joi dimineața o invitație pentru negocieri privind modificarea Legii petrolului doar către președintele ROPEPCA (Asociația Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră), Saniya Melnicenco, reprezentanta companiei Nis Petrol, deținută de Gazprom, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Celelalte structuri asociative din industrie nu au primit invitații pentru întâlnirea programată tot pentru azi, la ora 13.00.

Mai precis, nu au primit invitații nici Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), din care face parte Romgaz – cel mai mare producător de gaze, nici Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), din care fac parte ExxonMobil și Black Sea Oil & Gas.

Legea petrolului este o lege-cheie pentru industria extractivă din România, și nu e clar ce modificări intenționează să facă guvernul.

Reamintim că o măsură luată de guvernul Dăncilă în decembrie 2018, prin OUG 114, a fost extrem de benefică pentru Gazprom. Astfel, cei mai mari producători de gaz din România, Romgaz și Petrom, au fost obligați de OUG 114 și un ordin al ANRE (arbitrul pieței energetice) să importe cantități uriașe de gaz pentru centralele electrice proprii de la Iernut și Brazi, după cum arată cele două companii în răspunsuri pentru G4Media.ro. În paralel, Romgaz și Petrom erau obligate să vândă gazele naturale din producția proprie către 81 de firme alese pe sprânceană, printre care combinatele falimentare ale lui Ioan Niculae.

UPDATE 2: Florin Ciocănelea a făcut următoarele precizări pentru G4Media.ro: ”Discuțiile nu s-au purtat cu un reprezentant al Gazprom, ci cu reprezentanții ROPEPCA, asociație care reprezintă 13 companii din domeniul petrolier. Discuțiile au început acum peste un an, iar la discuțiile anterioare au fost invitați si FPGG și ARCOMN. După aceste întâlniri comune, am considerat că e bine să discutăm cu fiecare asociație în parte, după care să avem o discuție comună cu toți reprezentanții. La discuțiile de azi au participat si reprezentanții ANRM și ai OMV Petrom, ca membru ROPEPCA, plus toată conducerea ROPEPCA.

Citiți mai multe aici: https://pnl.ro/go/LscDXo