În România, “îngrijirea” bolnavilor din spitalele de neuropsihiatrie constă, de fapt, în sedarea sau chiar legarea acestora. Cel mai simplu este să fie ținuți adormiți și nu să se lucreze la recuperarea lor. Ne îngrozeau, în anii ‘90, imaginile copiilor orfani legați de paturi? La fel este și acum în aceste spitale și în centrele de îngrijire a persoanelor cu dizabilități intelectuale.Aparent n-ar fi personal suficient. În fapt, în locul eforturilor pentru atragerea de specialiști inclusiv pentru colaborarea cu servicii specializate din societatea civilă, se umple schema din sistemul public cu personal-suport. Votanți ai PSD, asta e realitatea.

Nu cred că sindicatele care reprezintă angajații din acest domeniu vor vrea reformă pentru că în toată preocuparea lor de mărire a schemei de personal, au uitat de beneficiar, de pacient. La fel ca în cazul Poliției despre care vorbim de câteva săptămâni – oamenii aceștia din sistemul public au uitat pentru ce sunt plătiți.

Pun pariu ca puținul personal de care vorbesc sindicatele este, mai mult de jumătate, plecat în concediu pe tichetele de vacanță pentru că statul a uitat să le impună să nu plece toți odată în vârf de sezon.

Sunt pentru eficientizare, contractare de servicii specializate adică externalizare, acolo unde se poate, către furnizori profesioniști de servici și implicit pentru un sistem de monitorizare independent și eficient.

Nu cred în declarații populiste, nici în politicieni care se fac că rezolvă. O spun direct – sunt pentru eficiență, contractare, pe indicatori de performanță clari, de servicii profesioniste concomitent cu reducerea aparatului public care pretinde că îi îngrijește. Dar îi sedează.

Sursa: https://www.facebook.com/violetaalexandruoficial/?

referire la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/un-barbat-internat-la-spitalul-sapoca-a-ucis-trei-pacienti-si-i-a-ranit-grav-pe-altii-1174655