Cristian Bușoi , eurodeputat și președinte PNL București : Un focus mai mare pe tratament şi accesul nediscriminatoriu la tratamentele cele mai eficiente: interferon free şi alte terapii inovatoare, pentru cei care nu răspund la interferon free, precum și promovarea susținută a vaccinării vor ajuta la eliminarea Hepatitelor Virale C și B, în România.

România şi-a asumat eliminarea hepatitelor până în anul 2030. Programul va debuta pe 14 mai 2019, iar românii se pot testa gratuit la medicii de familie. Cum sprijină politicul aceast program? Ce părere au medicii implicaţi? Care sunt costurile estimate? În cadrul Summit-ului RoHepat, unde ”Ce Se întâmplă doctore” a fost partener media, s-au discutat multe aspecte ale punerii în aplicare a acestui program, iar ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis că există voinţă şi sprijin politic pentru implementarea Planul Cadru Naţional de Control al Hepatitelor Virale.

La discuţii a fost prezentă şi Adriana Cotel, Preşedintele CNAS. Acestaa menţionat că screeningul este foarte important şi ar trebui să stea la baza oricărei abordări patologice şi a asigurat audienţa că se vor face toate eforturile astfel încât toţi pacienţii să beneficieze de tratament.

Principalele subiecte ale Summit-ului au fost: necesitatea implementării de către Ministerul Sănătăţii a noii strategii de control al hepatitelor virale care va fi lansată public pe 14 mai 2019, nevoia de programe de prevenţie, educaţie şi screening, precum şi asigurarea accesului continuu la tratament al tuturor pacienţilor diagnosticaţi, dublate de o finanţare continuă şi cuprinzătoare.

Sursa:

Sursa: