Matei Dobrovie, deputat #PNL: ❗Toate amendamentele opozitiei la buget au fost respinse! ↗️Am propus alocarea de finantari pentru un Centru Cultural Romanesc la Ismail, in Ucraina. Actualul centru de informare, desi a fost dotat cu banii statului roman, este folosit de Universitatea din Ismail, care nu permite organizarea Forumului cadrelor didactice de limba romana in acea sala! Mai mult, sala este inchiriata pe bani profesorilor care vin de la Universitatea din Galati.

Asa ceva este inacceptabil! Romanii din Sudul Basarabiei, supusi unor presiuni asimilationiste puternice, au dreptul la un centru cultural veritabil, un loc in care sa poata organiza activitati culturale, o biblioteca, un muzeu. Actualul centru de informare este o bataie de joc. Solutia este inchirierea unui sediu nou destinat strict acestor nesecesitati ale comunitatii.

↗️De asemenea, am propus alocarea sumei de 119 mii lei pentru terminarea Bisericii romanesti din satul Bobova, comuna Svilainat, Serbia. Etnicii romani din Valea Timocului duc o lupta grea pentru mentinerea identitatii lor, intr un context foarte dificil, in care Biserica Ortodoxa nu este recunoscuta acolo, iar statul sarb le pune numeroase piedici. Acesti oameni admirabili merita sustinuti in lucrarea lor!