Senator Cristian Chirteș:  Taxa de 2% din cifra de afaceri, cuprinsă în Ordonanţa 114, îngenunchează financiar distribuitorii de energie electrică.

↗️ Soluţia ar fi promovarea principiilor economice liberale, în care libera concurenţă să prevaleze monopolurilor etatiste, iar investitorul şi întreprinzătorul să fie perceput ca un pilon fără de care economia ar sucomba.

Sunt cinci companii mari care acţionează în ţara noastră în domeniul distribuţiei de energie electrică. Toate aceste companii au capital majoritar privat, unde statul român deţine pachete minoritare.

ℹ️Având informaţii generale din mediul de afaceri al acestor companii, să facem o mică analiză economică cu datele disponibile pentru anul 2017 pentru societatea Electrica. Ce ar însemna aplicarea ‘taxei pe lăcomie’ de 2% din cifra de afaceri?

Cifra de afaceri a Grupului Electrica a fost, în 2017, de 5,6 miliarde de lei, cu un profit net de 172 milioane lei, însemnând 3% marjă de profit net. Calculând 2% din cifra de afaceri, rezultă 112 milioane lei, o sumă comparativă cu tot profitul societăţii pe 2017.

⚠️În urma aplicării „taxei pe lăcomie” aceste costuri fie se vor regăsi în facturile cetăţenilor, fie va duce la scăderea drastică a valorii acţiunilor, ceea ce ar însemna o oportunitate pentru actualul guvern de a re-naţionaliza aceste societăţi.”