Comunicat de presü, primită de la vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, domnul deputat Virgil Popescu (Grupul parlamentar al PNL)  Suprataxa PSD-istă din Energie loveşte puternic în IMM-urile româneşti!

Aşa cum am avertizat încă din luna decembrie, după apariţia celebrei OUG 114, printre cele mai afectate de măsurile pompieristice sunt chiar Întreprinderile Mici şi Mijlocii româneşti. Tot mai mulţi reprezentanţi ai IMM-uri mi-au semnalat în ultima săptămână faptul că, de la începutul anului, au primit notificări de la furnizorii de energie prin care erau anunţaţi de creşterea tarifului la energie electrică cu până la 30%.

Aşa cum am mai spus, suprataxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din Energie a început să îşi facă efectul începând cu 01.01.2019. Producătorii de energie sunt obligaţi să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, furnizorii la rândul lor plătesc 2% atât pe energia cumparată de la producători, cât şi pe tariful de furnizare, în timp ce distributorii plătesc 2% pe tariful de distribuţie.Producătorii de energie au mărit tarifele, furnizorii de energie electrică au reacţionat şi au anunţat majorări de tarife, distribuitorii la fel, iar consumatorii români trebuie să suporte toată această nebunie PSD-istă, adică aproximativ 400-500 milioane de euro în plus, per total la facturile de electricitate în 2019. Da, aceasta este suma pe care Guvernul PSD vrea să o strângă la buget din industria energetică a ţării.

Haideţi să vedem cu ce costuri!

Dacă ne aducem aminte, atât în iarna 2017, cât şi în iarna 2018, preţurile la energia electrică au crescut foarte mult. Guvernul nu a învăţat nimic din lecţiile trecutului şi prin această suprataxă de 2% introdusă de la 1 ianuarie 2019, în plină iarnă, a accelerat procesul de creştere a preţului şi piaţa a reacţionat imediat. România a devenit cea mai scumpă piaţă de energie electrică din regiune şi a devenit, în ultimele zile, importator net de energie, pretul MWh pe piaţa PZU atingând maxime istorice de 400, 500 şi 600 lei/MWhTotodată, am avertizat asupra faptului că un alt efect pervers al acestei taxe va fi scoaterea din exploatare a unor capacităţi de producţie care nu vor mai fi rentabile. Am spus chiar că va urma falimentul celui mai mare producător de energie electrică pe carbune: CEO Oltenia, ţinând cont că această companie are deja probleme cu achiziţia de certificate de CO2, cu retehnologizările obligatorii, iar această suprataxă îi va afecta grav lichidităţile băneşti.

Ce vom pune în loc, stimaţi Guvernanţi PSD-işti?

Nimic, pentru că nimeni nu va mai investi într-o ţară impredictibilă, o ţară unde Guvernul schimbă Codul Fiscal de Crăciun cu aplicabilitate de la începutul anului următor.Cu ce vom înlocui circa 30% din producţia de energie electrică pe bază de carbune a României? Cu importuri, evident, şi astfel vom ajunge din ţara net exportatoare în ţara net importatoare.Asta aţi reuşit cu această aberaţie fiscală, stimaţi Guvernanţi, să puneţi în genunchi atât IMM-urile româneşti, cât şi producătorii de energie electrică pe bază de cărbune (deocamdată).A, să nu uit!!! Multinaţionalele, mult hulite de voi, sunt convins că se vor descurca, poate chiar se bucură că va mai dispărea din concurenţa de pe piaţă, în anumite domenii.

#IndraznesteSaCreziInPSD