Acum o lună scriam despre problemele cu care se confruntă România. Din punctul meu de vedere, cea mai gravă problemă este pierderea speranței, a încrederii că se poate trăi decent în România. Acesta este motivul pentru care tot mai mulți români au ales calea pribegiei. Din păcate, ne pleacă forța de muncă tânără și calificată. Oamenii care aleg drumul străinătății aduc beneficii țărilor în care lucrează și nu patriei lor. Așa se face că România a început să simtă o lipsă acută a forței de muncă. La asta adăugați faptul că avem un spor demografic negativ. Adică, ne împuținăm în fiecare an cu 75 de mii de români. Mai mulți mor decât se nasc.

Soluția o reprezintă un proiect de țară, care să readucă SPERANȚA că în România se poate trăi bine.

Am citit azi un sondaj făcut de CURS, la solicitarea Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, care confirmă ce scriam acum o lună: 60% dintre români cred că avem nevoie de un plan de țară pe termen lung.

Același sondaj arată și prioritățile, după părerea românilor: dezvoltarea economică, investițiile și industria, dar și infrastructura.

Cercetarea sociologică ne arată, așadar, că românii s-au săturat de schimbări dese și insuficient fundamentate și că vor predictibilitate. Doar predictibilitatea poate duce la dezvoltare. Iar dezvoltarea, așa cum scriam și săptămâna trecută, nu poate exista fără educație. Nu putem avea, de exemplu, ingineri buni, dacă nu avem o școală bună. Dezvoltarea economică e strâns legată de educație, dar și de sănătate, iar educația și sănătatea depind de finanțarea care poate fi asigurată numai de o dezvoltare economică sustenabilă.

Sursa: Facebook Marian Petrache