Alexandru Nazare, prim-vicepreședintele și purtătorul de cuvânt al PNL București propune primarului general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, demararea Programul Operational Bucuresti finantat prin fonduri europene nerambursabile (Buget european 2021-2027) cu o alocare de 1 miliard de euro având ca prioritati tematice principale finantarea infrastructurii energetice si de transport. Modelul avut in vedere este programul “Praga – pol de crestere”, in exercitiile financiare 2007-2013 si 2013-2020.

Planul prezentat de Gabriela Firea pentru modernizarea infrastructurii RADET, chiar în cazul unei unei implementări ireproșabile, nu tratează decât 15% din totalul rețelei. Pentru a reuși o modernizare totală a rețelei și într-un ritm accelerat este nevoie de finanțare suplimentară. Cum asigurăm această finanțare? Cum reușim în paralel finanțarea infrastructurii rutiere, astfel încât să avem garanția că, odată securizată, primarul, oricare ar fi acesta, nu va utiliza banii în alte scopuri, așa cum procedează în prezent Gabriela Firea cu bugetul alocat administrației străzilor?
Soluția este un Program Operațional dedicat dezvoltării Bucureștiul pentru exercițiului financiar 2021-2027, cu scopul principal de finanțare a infrastructurii energetice și de transport.
Am propus în 2014 acest program în momentul negocierii acordului de parteneriat pentru actualul exercițiu financiar european, dar majoritatea PSD a respins propunerea.
Propunem Programul Operațional București, cu o alocare de 1 miliard de euro. Acesta ar funcționa pe aceleași coordonate pe care funcționează actualele programe, în speță cu propria Autoritate de Management. Astfel se va rezolva și problema capacității administrative, a specialiștilor în fonduri europene, care să asigure implementarea pentru primăria Capitalei. Fondurile europene nu pot fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite în obiectivele programului, așadar nu vor putea fi relocate pentru spectacole sau alte tipuri de cheltuieli.
Un exemplu de reușită în acest sens este programul operational “Praga – pol de creștere” program inițiat de Cehia atât pentru bugetul 2007-2013, cât și pentru actualul exercițiu financiar. Prioritățile tematice au fost mobilitate și energie, incluziune socială, inovare. A fost finanțată modernizarea liniilor de tramvai, infrastrcutura energetică, construirea de piste pentru bicicliști, peste 1500 de locuri de parcare Park&Ride. Cehia, în două exerciții financiare, a dedicat peste 750 de milioane de euro acestui program.
Îi solicităm primarului Gabriela Firea să fie de acord cu demararea Programului Operațional București și cu inițierea negocierilor la Bruxelles, pentru aprobarea acestuia.

Sursa : PNL București