Interesează pe cineva, exodul românilor din Covasna și Harghita ce provoacă îngrijorare. Situația românilor din Episcopia Covasnei și Harghitei este destul de critică. Astfel și-a început episcopul Andrei luarea de cuvânt la întâlnirea reprezentanților comunităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, desfășurată sâmbătă la Muzeul Spiritualității Românești din Sfântu Gheorghe. Dacă în urmă cu 4 ani, statisticile numărau peste 81.000 de creștini – ortodocși, în prezent doar puțin peste 50.000 se mai regăsesc în Episcopia Covasnei și Harghitei.

Mă îngrijorează starea neamului nostru românesc în aceste județe. Nu știu câți dintre frățiile voastre știți, în urmă cu 4 ani când am preluat Episcopia Covasnei și Harghitei aveam peste 81.000 de credincioși români în cele două județe, Covasna și Harghita. La recensământul pe care preoții l-au făcut, umblând cu Agheasma în casele credincioșilor, și cerând rapoartele protopopilor din cele 4 Protopopiate ale Episcopiei noastre, am rămas cu o durere mare în suflet. Am cerut instituțiilor statului să îmi dea un recensământ, pe care nu au putut să mi-l dea, pentru că statul român, din 2011, nu a mai putut să facă un recensământ. Știți cu cât am scăzut? Actualmente avem 50.030 de credincioși români. Cu 30.000 a scăzut Episcopia noastră. Mă întreb, dacă mergem în ritmul acesta, unde vom ajunge? Ne întâlnim, vorbim, ne bucurăm, ne salutăm, propunem proiecte și în fond rămânem dezamăgiți. De aceea, aș dori din partea frățiilor voastre, cu mic, cu mare, să punem umărul la treabă, și să vedem ce putem face pentru a opri exodul acesta al tineretului, care pleacă peste mări și țări, și satele noastre românești rămân îmbătrânite”, a spus Preasfințitul Andrei, la întâlnirea reprezentanților comunităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș.

Episcopul Covasnei și Harghitei a punctat de asemenea în același context că anul trecut în județul Harghita au fost închise două parohii, iar în județul Covasna altele trei au fost transformate în metoc episcopal, adică „nefiind români în satele respective, am detașat câte trei călugărițe să locuiască în Casa Parohială și să administreze biserica satului. Este vorba de Parohia Cernat, Parohia Sântionlunca și Parohia de la Vârtej, de la Protopopiat, de la Întorsura Buzăului. Acum îmi veți spune că Întorsura Buzăului e marea masă a ponderii românești. Așa este, dar trebuie să vedem și întreținerea lucrărilor care se află acolo, pentru că de peste 5 ani de zile este începută Biserica în cadrul Paraclisului și nu se mai termină”, a mai spus Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei.

„Situația noastră, a românilor din Episcopia noastră este destul de critică”, a mai subliniat episcopul, nu înainte de a cere, din nou, celor prezenți mai multă implicare în realizarea proiectelor propuse în urma întâlnirii derulate sâmbătă.

„Aici se produce o purificare relativ lentă, dar sigură” și nimeni nu zice nimic.

Cel care a stârnit însă ropote de aplauze și uimire pentru discursul apăsat susținut în fața reprezentaților românilor a fost primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, care a vorbit despre „cea mai gravă problemă a Statului Român vizavi de un teritoriu al suveranității sale”, dar și despre „o purificare relativ lentă, dar sigură”.

„Avem nevoie de adevăr. (…) Prea mult așteptăm de la alții și în mod firesc ar trebui să așteptăm, pentru că sunt mai puternici decât noi. Credeți-mă, ei nu pun mare preț pe noi, pentru că nu reprezentăm în sens politic mult. Suntem câțiva și din păcate, tot mai puțini și tot mai neputincioși. Dacă acum 20 de ani (…) credeam că mai putem așeza lucrurile și înspre interesele noastre, astăzi nu mai cred. Dacă mai suntem 50.000 și am fost 80.000, întrebați-vă unde vom fi peste 30 de ani, pentru că cei care au plecat și și-au făcut casă, și își cresc copiii la școli și în alte medii, fie în Italia, fie în Spania, nu se mai întorc. La Întorsura Buzăului termină liceul cam 120. Nu se mai întorc în zonă mai mult de 10. Situația e peste tot. Și întrebarea este: de ce? Pentru că nu ne mai putem construi viitorul aici. Că noi nu avem curajul să o recunoaștem, vom fi obligați să o recunoaștem. Nu ne mai putem construi aci viitorul. Cauzele sunt multiple, dar o să vă dau numai una, ține de guvernanții noștri, de sistemul nostru. Dacă discutăm de situația românilor din Covasna și Harghita, credeți-mă, discutăm despre cea mai gravă problemă a Statului Român vizavi de un teritoriu al suveranității sale. Gravă! (…) Faptul că un prim-ministru străin are o întâlnire oficială în spațiul românesc și primul ministru al României nu este, păi atunci să se ducă…la cules de roșii. O spun cu toată responsabilitatea. (…) Aici se produce o purificare relativ lentă, dar sigură. Pentru că despre asta discutăm”, a spus edilul din Întorsura Buzăului.

mai multe pe : https://covasnamedia.ro/stirea-zilei/exodul-romanilor-din-covasna-si-harghita-provoaca-ingrijorare?fbclid=IwAR0TyCnvTLN4idtivoAr3Ezvol_jFLuaxFmltqiiRBVzearnXU-DjO7p6xk