Siegfried Muresan, Vicepreședinte grup PPE: „Laura-Codruța Kövesi a fost desemnată primul procuror-șef european. Cum s-a obținut această victorie:
 În primul rând, încă din luna februarie, doamna Kövesi a fost aleasă de 12 experți independenți drept cel mai bun candidat pentru această funcție;
 Cu toate acestea, Consiliul Uniunii Europene a situat candidatul nostru doar pe locul doi la votul indicativ din februarie, după candidatul francez Jean-François Bohnert. În Consiliu, Guvernul României a refuzat să susțină candidatura Laurei-Codruța Kövesi, în timp ce Guvernul Franței și-a susținut propriul candidat;

Între timp, noi, europarlamentarii Partidului Național Liberal, am obținut susținerea doamnei Kövesi din partea Grupului PPE din Parlamentul European, cel mai mare grup politic european;
 De asemenea, am negociat și am obținut majoritate în două comisii de specialitate ale Parlamentului European pentru susținerea candidatului nostru. Voturile europarlamentarilor PNL au fost decisive pentru obținerea majorității și au contrabalansat voturile împotrivă venite din partea europarlamentarilor PSD. După aceste două runde de vot, Laura-Codruța Kövesi a devenit candidatul oficial al Parlamentului European.
 Au urmat în primăvară trei runde de negocieri între Parlamentul European și Consiliu pentru alegerea noului procuror-șef european. Negocierile nu au avut niciun rezultat deoarece Consiliul a refuzat să își schimbe poziția chiar dacă Laura-Codruța Kövesi avea susținerea atât a comisiei de experți independenți, cât și susținerea democratică a Parlamentului European, obținută după două audieri publice și transparente.
 În tot acest timp, noi, europarlamentarii PNL și Grupul PPE din Parlamentul European, am continuat susținerea pentru doamna Kövesi și am obținut sprijinul mai multor guverne membre ale familiei noastre politice, PPE. Am făcut presiuni astfel încât Consiliul să renunțe la jocurile politice și să aleagă candidatul cel mai pregătit pentru această funcție.
 Negocierile s-au suspendat înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, urmând a fi reluate după ce noul Parlament European rezultat după alegeri își va fi intrat în drepturi. Am spus atunci că, după alegeri, șansele doamnei Kövesi vor fi mult mai mari deoarece Guvernul Franței, principalul susținător al contracandidatului francez pentru această funcție, va avea alte obiective la nivel european și nu va mai insista pentru obținerea funcției de procuror-șef european.
 Acest lucru a fost dovedit la sfârșitul lunii iulie, când contracandidatul francez Jean-Francois Bohnert a fost numit la conducerea Parchetului Național Financiar din Franța. Astfel, doamna Kövesi a rămas de facto unicul candidat pentru funcția de procuror-șef european.
 În 12 septembrie, la scurt timp după ce noul Parlament European și-a intrat în atribuții, noi, Grupul PPE, am cerut Parlamentului accelerarea procedurii de alegere a procurorului-șef european și am reiterat susținerea fermă a candidatei Laura-Codruța Kövesi.
 Tot în 12 septembrie, Parlamentul European și-a ales noua echipă de negociere pentru alegerea procurorului-șef european.
 A urmat o nouă rundă de negocieri între Parlament și Consiliu UE. în urma negocierilor, Consiliul a ales decis astăzi, cu 17 din 22 de voturi, să susțină poziția Parlamentului European și să voteze candidatul român pentru funcția de procuror-șef european.
Ce urmează:
➡️ Marți va avea loc o nouă întâlnire între Parlamentul European și Consiliu pentru a confirma formal numirea doamnei Kövesi, după care procedura de numire să va încheia oficial cu un vot formal al plenului Parlamentului European.
➡️ După numire, noul procuror-șef european trebuie să înceapă imediat construcția noului Parchet European. Vor fi recrutați procurori, va fi recrutat personal, iar instituția își va începe activitatea înainte de finalul anului 2020.
➡️ Începem negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2021 – 2027. Vom avea buget de cel puțin 1000 de miliarde de euro și avem nevoie de o instituție a procurorului european capabilă să ancheteze orice suspiciune de fraudă europeană.”