Tanase Stamule, candidat în cursa internă pentru desemnarea candidatului #PNL la Primăria Sector 1: Săptămâna aceasta am fost în vizită la Primăria Oradea pentru a vedea ce înseamnă buna administrație. Ilie Bolojan este unul dintre primarii pe care îi respect mult din țara noastră. Este firesc să vrei să înveți de la cei mai buni dacă vrei să fii și tu bun, așa că m-am urcat în avion și am pornit spre Oradea.Primul lucru care m-a impresionat a fost lipsa traficului. Am ajuns de la aeroport la primărie în opt minute. Am discutat cu domnul Bolojan timp de câteva ore despre structura veniturilor primăriilor din România, situația termoficării din Oradea comparativ cu cea din București, soluții pentru trafic în care să colaboreze primăriile de sector cu primăria capitalei, relația dintre primărie și unitățile școlare, despre dezvoltarea cartierelor, reciclare, parcări, spații verzi, cultură, poliția locală, digitalizare, spitale, relația cu universitatea, disciplina în construcții, parcuri industriale și relația cu aparatul primăriei. Pe scurt, am participat la un curs de trei ore de administrație publică predat la cel mai înalt nivel. Vă voi prezenta gradual toate învățăturile pe care le-am tras din acest dialog.
Oradea este un șantier! Sunt 100 de proiecte pe fonduri europene implementate concomitent, iar primăria a dezvoltat o capacitate administrativă cum rar mai vezi în România. De cand e Bolojan primar s-au facut trei poduri noi peste Criș, parcări, pasaje, piețe, de toate. Iar acum, cel mai impresionant proiect este îngroparea efectivă a unui bulevard pentru a transforma o zonă în piață publică. Am vazut așa ceva în Boston și San Francisco, însă uite că cineva va face asta și în România.
Când l-am întrebat cât durează emiterea unui certificat de urbanism mi-a spus că între 2 și 5 zile (la sectorul 1 este între 30 și 120 de zile), iar o autorizație de construcție se eliberează în maxim 15 zile (la sectorul 1 poate dura și un an)…
Pe scurt, Oradea arată într-un mare fel, iar la finalizarea proiectelor pe care le are domnul Bolojan va deveni cu siguranță orașul cu cel mai frumos centru din România.
După întâlnire am rămas cu unele povețe pe care nu le voi uita ușor și care exprimă chintesența problemelor din primăriile de azi:
“Aparatul unei primării se uită la ce face primarul”
“Dacă te încurci cu constructorii nu mai ai autoritate ca primar”
“Cu niște primari normali, în 10 ani se face ordine în București”
Mulțumesc, domnule Bolojan! Am rămas profund impresionat! Romanii au nevoie de oameni ca dumneavoastră pentru a crede în țara lor!

Sursa: facebook PNL Sector 1