Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: Astăzi a fost transmis bugetul pe 2019 Parlamentului României.
Să fie foarte clar! PNL dorește ca țara să aibă cât mai urgent un buget adoptat. Dar un buget constituțional adoptat. Dezbătut și amendat pentru nevoile de dezvoltare ale României.Din nefericire, bugetul a fost transmis într-un cadru neconstituțional.
PNL are informații credibile că Guvernul încalcă în mod deliberat Constituția pentru a câștiga timp în privința cheltuielilor pe care trebuie să le acopere.
Investițiile primăriilor sunt compromise pe 2019. Cheltuielile puse în brațe de Guvern anul trecut vor trebui însă suportate!
Oameni buni,
Legea bugetului de stat pentru anul 2019 trebuie să întrunească OBLIGATORIU câteva condiții de legalitate și constituționalitate.
#Constituțional,
Bugetul de stat intră efectiv în dezbatere când Parlamentul:
– Adoptă Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Este legea în baza căreia se construiește întreg bugetul și cuprinde limitele privind: deficitului bugetar, datoria publică, cheltuieli de personal și toți ceilalți parametri bugetari. Este legea de bază pe care se construiește bugetul și ea nu este încă lege.
– Modifică Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale – astfel încât să se poată aloca, în mod LEGAL 100% din impozitul pe venit către administrațiile publice locale. Este o LEGE ORGANICĂ, ce nu se poate modifica decât printr-o altă lege organică. Art. 32 din această lege prevede modalitate în care sunt alocate cotele defalcate din impozitul pe venit. Legea bugetului este o lege ordinară și nu poate să modifice legi cu caracter organic. Vrem să vedem legiferate angajamentele Guvernului față de UAT-uri.
– Pentru că bugetul a venit cu 3 luni mai târziu, este necesar să se facă derogări de la Legea nr.69/2010 a responsabilității fiscal-bugetare. La art.26 din această lege se prevede clar că ”Până la data de 31 iulie a fiecărui an, Ministerul Finanţelor Publice va înainta Guvernului strategia fiscal-bugetară pentru următorii 3 ani … şi proiectul legii pentru aprobarea limitelor specificate în cadrul fiscal-bugetar …. iar limitele sunt obligatorii pentru următorii 2 ani bugetari.”
Aceștia sunt pașii constituționali pe care PSD trebuie OBLIGATORIU să îi parcurgă. Altfel, este o invitație directă la sesizare CCR și un motiv consistent pentru PSD de a mai da vina pe niște dușmani imaginari pentru proasta guvernare.
#PNL propune următoarele #soluții:
– adoptarea de urgență a Legii privind plafoanele bugetare;
– adoptarea modificărilor la Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale;
– adoptarea derogărilor de la Legea nr.69 privind responsabilitatea fiscal-bugetară.
Astfel, oricine va putea să vadă dacă Guvernul își respectă angajamentele față de UAT-uri, față de investiții publice sau domeniul social.
În condițiile în care PSD-ALDE nu va parcurge aceste etape, avertizez public că există posibilitatea pentru oricine de a se adresa CCR cu privire la legalitatea și constituționalitatea adoptării bugetului.

Vizionează acest clip video împreună cu prietenii tăi:

https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/799540690444545/

-9:11

Vizionează acest clip video împreună cu prietenii tăi