Comunicat de presă, primit de la domnul deputat Dumitru Oprea (Grupul parlamentar al PNL)
România suferă şi la capitolul subfinanţării sistemului medical

Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Sănătăţii clarificări privind situaţia spitalelor promise în campania electorală şi asumate de guvernarea PSD-ALDE.

„Prin programul de guvernare PSD-ALDE, românii au fost minţiţi în legătură cu realizarea celor 8 spitale regionale şi a unui spital republican, în Bucureşti, deoarece termenul pentru desemnarea amplasamentelor şi contractarea studiilor de prefezabilitate este de mult depăşit. În acelaşi timp, cele mai recente statistici privind cheltuielile de asistenţă medicală din Uniunea Europeană (UE), publicate de Eurostat pentru 2016, situează România la coada clasamentului. Astfel, cheltuielile de îngrijire a sănătăţii pe cap de locuitor au fost de doar 400 euro, în timp ce în unele state europene ajung să fie chiar mai mari de 5.000 euro (Luxemburg, cu 5.600 euro, sau Suedia, cu 5.100 euro). De asemenea, România este din nou codaşa Europei privind cheltuielile pentru sănătate ca procent din PIB, de numai 5%, în timp ce Franţa alocă 11,5%, iar Germania 11,1%. Pe lângă subfinanţarea sistemului sanitar, studiile europene mai arată că, în România, aceste resurse sunt şi ineficient utilizate“, a declarat parlamentarul ieşean.În acest context, deputatul PNL Dumitru Oprea solicită informaţii privind stadiul studiilor de prefezabilitate pentru cele 9 spitale promise, precum şi măsurile luate de Ministerul Sănătăţii pentru utilizarea transparentă şi eficientă a resurselor din sistemul medical.