Florica Chereches  .   România nu are buget!   Lipsa bugetului se traduce în pierderi directe pentru fiecare cetățean român, un atentat la stabilitatea mediului de afaceri din țară și o piedică puternică pentru modernizarea țării.
PNL a prezentat, încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, un proiect de buget alternativ, care furnizează soluții reale la cele mai importante probleme din România.

Bugetul propus de PNL urmarea pentru anul 2019 următoarele principii și măsuri:

– alocarea a minimum 6,5% din PIB pentru modernizarea țării prin investiții publice in autostrăzi, spitale, școli, universități, căi de comunicații ;

– stabilitate și predictibilitate financiară, astfel încât în România să poată îndeplini condițiile de aderare la moneda Euro. Uitați-vă câți bani plătesc românii în plus la facturi sau rate bancare, pentru că avem toată economia legată de euro, deși moneda noastră este leul.

– Stoparea cât mai rapidă a creșterii prețurilor, pentru a salva puterea de cumpărare a populației. Acest lucru se poate realiza, în prima etapă, prin eliminarea supra-accizei la carburanți, prin eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time sau prin eliminarea Split TVA. De asemenea, stabilitatea prețurilor se va realiza prin stimularea și sprijinirea producției interne de bunuri și servicii, în detrimentul importului masiv;

– Asigurarea unei descentralizări financiare reale a administrației publice locale prin alocarea a 100% din impozitul pe venit și 80% din redevențele miniere către unitățile administrativ-teritoriale;

– Creșterea la 5% din PIB, în anul 2019 și la 6% din PIB în anul 2020, a alocărilor pentru sistemul național de educație și cercetare;

– Creșterea graduală a transferurilor la Pilonul 2 de pensii, de la 3,75%, la 5% în anul 2019 și 6% în anul 2020;

– Asigurarea sumelor pentru cofinanțare și acordarea de stimulente bugetare pentru administrațiile publice locale care implementează proiecte cu finanțare nerambursabilă;

– Majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 ianuarie 2019, în scopul creșterii puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice și pentru atenuarea creșterii prețurilor din ultimul an.

Așteptăm cu mare nerăbdare ca Ministerul Finanțelor Publice să transmită Parlamentului proiectul de buget pentru anul 2019.

Solicitările PNL legate de buget, concretizate in amendamente, tin de alocarea de fonduri pentru realizarea celor mai așteptate investiții din România:

– Finanțarea celor 3 Autostrăzi: Sibiu-Pitești și Lugoj-Deva – distanța de la București la Nădlac s-ar parcurge în 5 ore, în loc de 10 ore; Autostrada Moldovei – distanța de la București la Suceava s-ar reduce de la 9 ore la 4 ore; Autostrada Unirii – distanța parcursă astăzi de la Ungheni la Târgu Mureș în 7 ore se va reduce la 3 ore;

– Începerea lucrărilor la cele 3 Spitale regionale noi și bine dotate

– modernizarea a 4.000 de școli care funcționează cu toalete insalubre, fără apă curentă, fără săli de sport și fără materiale didactice.

– Alocarea 5% din PIB pentru educație, vom finanța infrastructura școlară și vom generaliza programe precum:

o After-school;

o Masă la școală;

o Transport gratuit pentru elevi și profesori;

o Vom asigura salarii competitive și performanțe sporite pentru profesori.

– Majorarea punctului de pensie cu 10% măcar de la 1 februarie 2019;

– Indexarea finanțării de baza pentru asistenta socială. La ora actuală costul minim standard/beneficiar pentru serviciile sociale este cel de la nivelul anului 2015.

Partidul Naţional Liberal somează Guvernul României să facă public de urgență Proiectul de Buget pe anul 2019 pentru o cât mai corectă dezbatere a acestuia în Parlament. România a preluat Președinția rotativa a Consiliului Uniunii și trebuie nu doar sa evoce intenții democratice europene, ci și să le practice! Să respecte legea și să vină cu proiectul de buget.
#RomâniiTrebuieSăȘtie #SoluțiiPNL