Comunicat de presă, primit de la domnul deputat Vasile Gudu (Grupul parlamentar al PNL)  România are oportunitatea de a deveni garantul păstrării unităţii Uniunii Europene .
Proiectul de Acord Brexit, îndelung negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, a fost respins în Camera Comunelor cu un număr mare de voturi, fapt ce a condus la o amplificare a crizei politice.În acest context, se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, realizarea Brexit-ului fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană sau chiar renunţarea la Brexit.Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene, a afirmat următoarele: “Acum depinde de autorităţile britanice să analizeze rezultatul votului, iar Guvernul britanic trebuie să ne spună cum se vor derula lucrurile în sensul retragerii ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 29 martie.” La unison, Jean-Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, şi-a exprimat regretul că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor şi a solicitat Marii Britanii să clarifice de urgenţă intenţiile privind procedura Brexit. În tot acest timp Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat printre rânduri că anularea ieşirii din Uniunea Europeană ar fi o opţiune mult mai agreată.Acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles, deşi contestat serios de numeroşi politicieni britanici şi care a condus la demisia a cinci membri ai Guvernului de la Londra, prevede printre altele menţinerea Marii Britanii în Uniunea Vamală, reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea angajamentelor comerciale.Din acest moment România are şansa unui mandat de succes. Altfel spus, actuala situaţie politică poate deveni o oportunitate pentru românii care trăiesc în Marea Britanie cu condiţia ca Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene să obţină rolul de garant al păstrării unităţii Uniunii Europene. Oare avem capacitatea de a ne juca această şansă?