Alexandru Nazare .   3,4 milioane de romani au parasit Romania in cautarea unei vieti mai bune.
400.000 de copii s-au nascut in afara tarii.
Avem cea mai scazuta rata a natalitatii din ultimii 50 de ani.

Romania a semnat zilele trecute compactul ONU pentru migratie (CGM). Insa, problema principala pentru Romania ramane emigratia.
Institutului National de Statistica semnaleaza ca anul trecut au emigrat 210.000 de romani, iar in ultimii trei ani 620.000. Conform unui raport ONU, in ultimii zece ani 3.4 milioane de romani, adica 17% din populatia tarii, au plecat in strainatate. Avem cea mai mare rata a emigratiei dupa Siria, in conditiile in care in Romania este pace.
In plus, ne confruntam cu cea mai scazuta rata a natalitatii din ultimii 50 de ani.
Datele Eurostat prelucrate intr-o execelenta analiza a lui Iancu Guda ne semnaleaza ca romanii au mai degraba incredere sa isi intemeieze o familie in strainatate. 400.000 de copii s-au nascut numai in ultimii zece ani in afara tarii. Insa acesti copii sporesc natalitatea in tarile in care s-au nascut.
Cum ii convingem pe romani sa se intoarca acasa?
Absenta unei reforme administrative, blocajul investitiilor publice si private, cronicizarea problemelor din educatie si sanatate au efecte economice si demografice similare unui conflict armat. Cresterea semnificativa a salariilor in administratie si in sectorul privat nu au reusit sa opreasca exodul, pentru ca problema pe fond este ca romanii nu mai au incredere in tara lor, in institutii, in clasa politica si nu-si mai doresc un viitor pentru copiii lor in Romania. Programele start-up, desi utile, sunt limitate si nu se adreseaza celor care si-au facut deja o viata in afara tarii. Conditia necesara, nu si suficienta, este cresterea nivelului de trai. In plus, este nevoie de un pachet dedicat de politici publice care sa adreseze nevoile acestora pe termen lung, pentru ca vorbim de un proces de lunga durata, care are nevoie si de promovare a exemplelor de reusita. Degeaba organizeza Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni zeci de seminarii in strainatate in jurul ideii “acasa e cel mai bine”, daca jandarmii ii intampina pe romani cu bataie si gaze lacrimogene, cum s-a intamplat la mitingul de pe 10 august. Nu-i convingem nici cu declaratii politice bine ticluite, cu promisiuni fara continut, pentru ca vor fapte, nu vorbe. Si in nici un caz nu-i vom convinge prin constrangere, cum intentioneaza PSD sa o faca, asa mai degraba ii pierdem definitiv. In plus, propuneri aberante marca Teodorovici privind limitarile permiselor de munca, impozitarea si limitarea dreptului de a trimite bani acasa a romanilor care lucreaza in strainatate, reprezinta un alt asalt al PSD la adresa diasporei. Recent numita la Educatie, Andronescu enunta public un scenariu in care i-ar obliga pe tinerii absolventi de scoli profesionale sa ramana 5 ani in tara, fara sa explice cum are de gand sa puna in practica acest scenariu. PSD se comporta ca si cum ar vrea sa se asigure ca romanii acestia nu se vor intoarce niciodata. Poate pentru ca revenirea lor ar putea insemna voturi in plus pentru dreapta. Sa fie vorba de un calcul electoral aberant care spune ca exodul romanilor inseamna consolidarea bazei electorale a PSD, care se bazeaza in special pe categoriile vulnerabile? Sau doar incompetenta profesionala si lipsa de viziune?
Si totusi, cum oprim exodul?
Reforma statului, modernizarea reala a Romaniei reflectata intr-o imbunatatire a nivelului de trai este singurul mod in care putem sa-i convingem pe romani sa ramana in tara.
Nu exista o solutie minune pentru repatrierierea romanilor.
Ar trebui sa incepem, in primul rand, prin a folosi eficient toate resursele pe care le avem la dispozitie.
Spre exemplu, incurajand inovatia si investitiile publice in cercetare si dezvoltare putem sa le dam o alternativa reala cercetatorilor sa ramana in tara. Istoria ne-a demonstrat ca viitorul unei natiuni depinde de inovatie, fara de care nici o ramura industriala autohotona nu se poate dezvolta la modul real. Este inadmisibil faptul ca studenti nostri, romanii in general ocupa primele locuri in competitiile internationale de profil si Romania are cel mai mic buget pentru cercetare din UE, aproximativ 0,2% fata de 2-3% cat au alte state. Mai mult, nici acesta nu este respectat fiind rectificat de cateva ori in cursul anului. Spre exemplu la ultima rectificare acest buget a fost diminuat cu 122 milioane de lei. Un proiect care creeaza plusvaloare pentru Romania este laserul de la Magurele, cel mai puternic din lume. Cercetatorii romani, adecvat remunerati, au astfel ocazia sa lucreze in Romania la cele mai inalte standarde.
Investitiile in infrastructura de sanatate, in spitale regionale noi, pot sa constituie un argument pentru medici ca nu mai paraseasca Romania. In loc sa le construiasca, guvernul se incurca in declaratii publice si tine banii europeni blocati.
Absorbtia fondurilor europene este la un minim istoric, conform evaluarilor Comisiei Europene, in raport cu potentialele pierderi. Marile investitii publice in general si in special in infrastructura, autostrazile: Moldova, Sibiu-Pitesti, Comarnic-Brasov, care pot sa genereze pe orizontala locuri de munca sunt blocate. Mai mult, atat timp cat in ultimii 5 ani nu s-a demarat nici un proiect public de anvergura, nu trebuie sa mire pe nimeni ca muncitorii romani au plecat din tara sa isi caute de munca.
Reintoarcerea romanilor acasa va fi un proces de durata. In momentul de fata, acestia sunt, sub toate formele, descurajati de catre actualul Guvern PSD. Resursele acestora, abilitatile, experienta acumulata, dar in special iubirea lor de tara pot fi piatra de temelie a modernizarii Romaniei, o provocare pentru guvernarile urmatoarei decade.
In semn de respect si pretuire, expertii din comisiile de specialitate de la PNL Bucuresti vor elabora un set de politici publice care sa puna stop exodului romanilor si sa le dea incredere sa revina acasa, masuri care sa fie incluse in viitorul program de guvernare al PNL. In plus, la inceputul anului viitor, vom ruga bucurestenii sa ni se alature demersului de repatriere a romanilor din strainatate. Prin intalniri directe, discutii online si dezbateri publice vom cauta sa gasim impreuna cele mai bune si rapide solutii prin care romanii sa se intoarca ACASA langa familiile lor si astfel sa traim cu totii intr-o tara civilizata, puternica, cu nimic mai prejos decat alte state europene puternic dezvoltate. Noi, liberalii suntem datori sa le aratam ca daca regimul PSD le intoarce spatele, PNL le ofera alternativa.

Sursa: Facebook Alexandru Nazare din 13.decembrie 2016