Rareș Bogdan.Dacă continuăm în ritmul ultimilor 5 ani, în curând vom fi mai mulți în străinătate, decât în țară. Trist. Anunțul oficial înainte de alegeri: 9.700.000 de români trăiesc în străinătate , Românii alungați din propria țară….. Dureros. (Cifra mi se pare absolut uriașă, permanent am crezut că suntem până în 5 milioane). Rares Bogdan, : “Nu vreau să plec de aici, nu vreau să mă supun lor. Vreau să luptăm cu ei şi să-i aducem pe frații noştri, care ne privesc de peste mări şi ţări, acasă.” #EtimpulRomâniei

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a precizat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizată, că cele mai recente statistici indică o cifră de aproximativ 9.700.000 de români care trăiesc în afara granițelor.

„Dintre aceștia, aproximativ 5.600.000 se află în Diaspora, diferența în comunitățile istorice”, precizează Intotero.

„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii și când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, județene, comunale, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, adaugă ministrul, potrivit Mediafax. Ministrul a apreciat că cifra românilor plecați în străinătate este „foarte mare”.

Sursa: https://romaniprinlume.info/anunt-oficial-inainte-de-alegeri-9-700-000-de-romani-traiesc-in-strainatate/

Chestionarul lansat de MRP are ca scop identificarea nevoilor conationalilor de peste hotare si consolidarea comunicarii cu ei.

„Am depus un proiect, pe POCA (Programul Operational Capacitate Administrativa), este in curs de evaluare la Ministerul dezvoltarii. Nadajduim ca la sfarsitul lunii septembrie sa primim o veste buna, ca suntem eligibili. Aceasta solicitare este pe dezvoltarea capacitatii administrative a Ministerului. Daca vom fi eligibili, vom incerca sa realizam in 24 de tari, unde sunt comunitati romanesti, studii pentru a afla si un numar inspre cel adevarat al romanilor din afara si a ceea ce isi doresc ei ca statul roman sa faca pentru ei in tarile in care au ales sa traiasca si ce i-ar detarmina sa se intoarca acasa sau sa simta mai mult romaneste unde se afla”, a declarat ministrul Intotero.

Au fost primite 322 de raspunsuri, dintre care peste 200, din partea organizatiilor neguvernamentale din Diaspora si din comunitatile istorice.

Privind situatia romanilor in tarile in care au ales sa traiasca, potrivit raspunsurilor, media aprecierii pentru implicarea statului gazda in viata lor este sub 7, iar gradul de multumire fata de statutul pe care il au acolo ajunge sub 8. „Ceea ce ne demonstreaza inca o data ca romanii care au plecat din tara, marea majoritate a lor, nu au plecat de bine si ca multi dintre ei si-ar dori ca la un moment dat sa se intoarca acasa”.

Ei isi doresc coagularea comunitatilor, reclama lipsa de unitate a romanilor din afara granitelor, isi doresc mai multe evenimente si actiuni in domeniul educational, solicita mai multe cursuri de limba romana – derulate prin proiecte sustinute de MPR si de Ministerul Educatiei Nationale prin Institutul Limbii Romane.

Chestionarul dedicat romanilor aflati in strainatate este publicat pe site-ul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.