Raluca Turcan, Președintele PNL-Sibiu: ”Dragi profesori,
Trecutul nu a fost de partea dvs. Ați făcut parte din categoria profesională care a fost mereu lăsată la urmă când era vorba despre creșteri salariale, acordări de prime sau sprijin pentru dezvoltarea carierei de dascăl. Nici prezentul nu vă este favorabil. Legile se schimbă haotic de la an la an, investițiile în școli, laboratoare și biblioteci se tot amână, iar fiecare an școlar începe fără manuale pe bănci, fără clase renovate, în școli fără autorizații de funcționare. Școlile trebuie să ofere șanse reale și condiții egale la învățătură pentru fiecare copil din această țară, dar nu o fac. Un copil de la oraș are mai multe șanse să învețe într-o școală mai bună, cu profesori mai bine pregătiți și să aibă costuri mai mici, decât un copil dintr-un sat îndepărtat. Nu este corect. Acest sistem nedrept trebuie să fie corectat.
Am propus în ultimii ani o serie de soluții care pot fi implementate începând de mâine:
• Generalizarea programului ”Masă la școală”, pentru ca fiecare elev să primească un pachet alimentar diversificat sau o masă caldă la școală;
• Generalizarea programului ”After-School”, pentru ca fiecărui elev să beneficieze de un tichet pentru plata cursurilor de după școală;
• Implementarea ”Masteratului Didactic”, pentru ca fiecare profesor să aibă pregătirea profesională și să deprindă abilitățile necesare pentru a ocupa un post de o asemenea responsabilitate socială;
• Asigurarea și decontarea transportului școlar, pentru profesori și elevi, pentru ca drumul de acasă la școală și înapoi să fie sigur și gratuit;
• Dublarea numărului de consilieri școlari, pentru a preveni abandonul școlar și fenomenul de bullying.

Toate guvernele au respins aceste soluții, motivând lipsa de bani. Însă nu s-au gândit la costurile neaplicării acestor măsuri, care vor fi mult mai mari peste câțiva ani.
Cu toate acestea, dragi dascăli, vă faceți meseria în mod conștiincios și cu bună-credință.
Îmi doresc ca în scurt timp să nu mai enumerăm problemele ce trebuie rezolvate, ci să ne mândrim cu rezultatele tuturor școlilor. Îmi doresc ca România să fie o țară normală, în care competiția corectă și meritocrația să fie regula, nu excepția.

O Românie educată înseamnă o țară în care se poate reuși în viață prin educație și muncă cinstită.
Le mulțumesc tuturor profesorilor și părinților care au făcut eforturi inimaginabile pentru a menține standardele înalte din anumite școli!
Dacă trecutul și prezentul nu sunt de partea educației și a profesorilor, viitorul poate fi unul mai bun pentru școala românească!”

Sursa: https://www.facebook.com/pnlsibiu/