Raluca Turcan: PNL a inițiat demersurile pentru sancționarea celor vinovați de coșmarul din secțiile de votare din diaspora! Adoptarea de urgență a Legii votului electronic, inițiată de PNL, este prioritară!În 26 mai, sute de mii de cetățeni din diaspora au stat la kilometri de cozi în fața secțiilor de votare, fără a-și putea exercita acest drept fundamental.

În toate aceste cazuri de împiedicare a exercitării dreptului de vot, autoritățile vinovate trebuie să răspundă.
Mai mult, trebuie să ne asigurăm că asemenea episoade nu se vor repeta la scrutinul următor și că românii din străinătate vor putea vota oriunde, în condiții normale, fără a li se restrânge acest drept din motive de incompetență sau rea voință a celor care organizează scrutinul.

PNL a inițiat demersurile necesare pentru îndreptarea acestor două stări de fapt extrem de grave pentru democrație:

– Într-un demers comun cu celelalte partide din opoziție am solicitat constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă privind desfășurarea alegerilor europarlamentare și a referendumului din 26 mai. Avem datoria, ca reprezentanți ai cetățenilor în Parlamentul României, să aflăm cine sunt vinovații pentru restrângerea dreptului de vot al românilor din străinătate.
– Am cerut urgentarea dezbaterii, în Camera Deputaților, a proiectului de lege inițiat de PNL privind votul electronic și prin corespondență;
– Am depus o plângere penală pe numele ministrului Teodor Meleșcanu, primul responsabil pentru modul în care s-a organizat scrutinul în străinătate. Îi solicităm, încă o dată, să își dea demisia din funcția pe care o deține.

Condițiile desfășurării scrutinului din 26 mai în diaspora au fost inumane și nedemocratice. Suntem ferm hotărâți să facem tot ce ține de noi, ca reprezentanți ai cetățenilor în Legislativul țării, ca astfel de episoade să nu se mai repete.