Somăm președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, să oprească urgent acțiunea de PSD-izarea a instituției pe care a început-o în ultima vreme. Este strigător la cer faptul că directori din cadrul AEP sunt demiși pe bandă rulantă doar pentru că nu au simpatii politice față de PSD, având un comportament apolitic, așa cum este firesc și cum, de altfel, le impune legea. În locul acestora sunt aduse în personalul AEP persoane fidele politic șefului instituției și promovate, ulterior, pe funcții de conducere.Menționăm că ordinele de demitere au fost emise de președintele AEP cu încălcarea legii de funcționare a Autorității, respectiv fără avizul Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, fapt contrar articolului 102, alin. 8, din Legea 208/2015. Abia după aplicarea acestor ordine de demitere, președintele AEP a înaintat Parlamentului solicitarea de a primi aviz asupra demiterilor realizate.

Partidul Național Liberal solicită președintelui AEP retragerea de îndată a ordinelor emise și readucerea pe funcțiile de conducere a directorilor demiși din cadrul Autorității, Gabriel Saucă și Cristian Petraru. Totodată, cerem partidelor parlamentare să ia atitudine și să susțină solicitarea PNL de respingere a avizelor solicitate Parlamentului.

Avertizăm asupra faptului că Partidul Social Democrat, în ciuda retoricii politice, se află într-un proces agresiv de capturare și compromitere a instituțiilor cheie din statul român, având ca unic scop menținerea la putere prin orice mijloace. În acest sens, funcționarea corectă a Autorității Electorale Permanente, instituție cu responsabilitate în gestionarea alegerilor, devine o chestiune capitală pentru menținerea standardelor democratice în România, respectiv pentru desfășurarea de alegeri libere și corecte.

Reamintim faptul că, tot la presiunea PSD, din cadrul Autorității Electorale Permanente a fost demis la începutul acestui an șeful Departamentului de control al AEP, după ce acesta și-a permis să constate cheltuirea ilegală de fonduri realizată de fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, soldată în cele din urmă cu un dosar penal.

PSD arată că nu înțelege gravitatea situației în care au ajuns să funcționeze instituțiile statului, continuând practicile de eliminare a profesioniștilor și de înlocuire a acestora cu politruci fără competențe minimale.

Sursa: www.pnl.ro