Tratatul privind Uniunea Europeană specifică foarte clar că, întâi de toate, Parlamentul European alege președintele Comisiei Europene, la propunerea Consiliului European.

Apoi, președintele ales al Comisiei hotărăște cum se vor împărți noile portofolii și poate primi sugestii de la statele membre privind componența noii Comisii Europene.Fiecare președinte ales are propria viziune despre cum se împart portofoliile de comisari. Spre exemplu, data trecută, președintele ales Jean-Claude Juncker a stabilit pentru prima dată ca în Comisie să existe vicepreședinți care să coordoneze activitatea mai multor comisari.

Orice „listă” de propuneri de comisari pe care a trimis-o doamna Dăncilă la Bruxelles nu are în acest moment destinatar fiindcă Parlamentul European încă nu a ales noul președinte al Comisiei.

Singurul lucru pe care îl poate face doamna Dăncilă este să anticipeze cine va fi viitorul președinte al Comisiei Europene. Eu îi dau un indiciu: Partidul Popular European a câștigat alegerile europarlamentare, iar noi am prezentat un candidat pentru această funcție, pe Manfred Weber. I-aș recomanda doamnei Dăncilă o discuție cu domnul Weber pe componența viitoarei Comisii. Doar că doamna prim-ministru a fost săptămâna aceasta la Bruxelles și nu a considerat oportun să se întâlnească cu candidatul familiei politice care a câștigat alegerile europarlamentare.

De aceea, cu aceste „listuțe” fără destinatar, mă îndoiesc că actualul guvern va putea negocia un portofoliu bun pentru România.

Sursa: https://www.facebook.com/SiegfriedMEP/

Sursa 2: https://adevarul.ro/news/politica/exclusiv-negociatviorica-dancila-postul-comisar-european-rovana-plumb-ramas-dinafara-1_5cf93c76445219c57e81052a/index.html?fbclid=IwAR3NWhCVY6_S3y5Rxlplo-fKTD_ThGyhjb8NDEVdy0pN-mj6371mOWxLvU4