Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 30 septembrie a.c., la Cluj-Napoca, o alocuțiune cu prilejul participării la Marșul aniversar „Centenar UBB”. Klaus Iohannis: “Sunt foarte, foarte bucuros că astăzi am ocazia să particip la acest eveniment senzațional organizat cu ocazia deschiderii anului universitar aici, în Cluj. Dați-mi voie să vă spun de la bun început că vă doresc un an universitar foarte bun, cu reușite și la sfârșitul anului să puteți spune „da, a fost și frumos, și util.”Vă felicit pe toți și vă doresc să savurați cum se cuvine anii studenției!”

Citiți discursul integral aici: https://pnl.ro/go/H58oNf

Mulțumesc! Bine v-am găsit!

Sunt foarte, foarte bucuros că astăzi am ocazia să particip la acest eveniment senzațional organizat cu ocazia deschiderii anului universitar aici, în Cluj. Dați-mi voie să vă spun de la bun început că vă doresc un an universitar foarte bun, cu reușite și la sfârșitul anului să puteți spune „da, a fost și frumos, și util.”

Am participat astăzi de dimineață la deschiderea de la „Babeș-Bolyai”, cred că unii dintre dumneavoastră știu, dar pot să o spun fiindcă o spun cu mândrie, și eu am fost student aici. Am studiat fizica la „Babeș-Bolyai”! Vă dați seama că pentru mine a fost foarte emoționant să intru pe ușa pe care am intrat când am fost student, în fiecare an, aproape zilnic. A fost foarte emoționant să văd că această clădire, clădirea principală a Universității, în multe privințe nu s-a schimbat. Dar, am fost foarte bucuros să văd că în alte privințe, totuși, s-a schimbat în bine.

Vă felicit pe toți și vă doresc să savurați cum se cuvine anii studenției! Dați-mi voie să mă întorc iarăși un pic în anii mei de studenție. Știți, după o vârstă, așa se întâmplă, povestești despre ce a fost. Eu am venit de la Sibiu, de la un liceu bun și mi s-a tot spus, cum cu siguranță vi se spune și vouă, că anii studenției sunt cei mai frumoși ani. Recunosc, așa este. Dar, probabil după ce vi s-a spus de o sută de ori acest lucru, v-ați întrebat cum m-am întrebat și eu la vremea mea „OK, în ce constă asta?”. E fain, orașul este senzațional, poți să ieși cu prietenii, poți să asiști la cursuri, la seminarii de multe ori foarte bune. De multe ori. Cum, cu siguranță, pentru unii dintre dumneavoastră, este foarte interesantă lecția care se predă în laborator și așa mai departe. Dar, totuși, numai asta nu poate să fie. Că, dacă ar fi numai atâta, ar fi puțin lucru. Și, cu siguranță, cu toții ați simțit ceva ce vă leagă, ceva special, ceva ce vă face să fiți mândri că sunteți studenți, în cazul vostru aici, în Cluj. Și atunci întrebarea este „bun, dar ce este acel ceva?”. Și cum multe lucruri în viață le descoperi doar mult mai târziu la adevărata lor valoare, dați-mi voie să vă spun ce cred eu că este acel ceva ce dintr-un elev face un student. Acel ceva se învață și la curs, și la seminar, și la laborator, și la petrecere, și la întâlnirea cu alți studenți, și la participarea la multele evenimente culturale care sunt în Cluj. Și, da, se învață și participând la demonstrații și, da, se învață și participând în cercuri informale, la discuții de multe ori foarte aprinse despre ce facem noi, cum facem noi și de ce nu se mișcă politicienii aceștia.

Aceste lucruri, în realitate, reflectă maturizarea reală. Aceste lucruri, toate, reflectă conectarea studentului cu societatea și aici studentul devine, de multe ori fără să-și dea seama, un membru foarte activ al societății românești. Acesta este câștigul cel mai mare și voi, aici, din Cluj, ați dovedit nu doar că sunteți conectați, sunteți activi, sunteți parte foarte activă din societatea românească. Vă felicit pentru acest lucru și contez pe voi!

Și asta deosebește un student de un elev sau de cineva care trece pur și simplu prin piață nepăsător. Un student își dă seama că el nu este degeaba în societate, el este cu un rost. Sunteți oameni care vă găsiți repede rostul în societate și rostul vostru – indiferent dacă studiați fizică, sau matematică, sau istorie, sau limba și literatura română, sau muzică – rostul vostru și rolul vostru este să faceți societatea mai bună! Și asta să faceți, asta aștept de la voi! Să faceți societatea românească mai bună, mai vie, mai vibrantă și mai performantă! Succes!

Mulțumesc! Mi-a plăcut cu voi!