Preşedintele Klaus Iohannis s-a numărat printre cei peste 60 de lideri internaţionali care au participat, duminică, la Arcul de Triumf din Paris, la ceremonia Centenarului Armistiţiului care a pus capăt ostilităţilor din Primul Război Mondial, fiind primit, totodată, alături de Prima Doamnă, Carmen Iohannis, la Palatul Elysee de omologul său Emmanuel Macron și Prima Doamnă a Franței.

După ce au fost primiţi la Palatul Elysee de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi soţia sa, Brigitte, liderii internaţionali au ajuns la Arcul de Triumf cu autocare. Aceştia au parcurs pe jos ultimele sute de metri pe Champs Elysees până la Arcul de Triumf.

Potrivit programului oficial, liderii prezenți la ceremonii s-au întors la Palatul Elysee, de la ora 14:00 fiind invitați la dejun oficial oferit de președintele Emmanuel Macron în onoarea șefilor de delegații, pentru ca de la ora 16:30 să participe la Forumul pentru Pace organizat la inițiativa liderului francez.

Tema centrală a Forumului pentru Pace este aceea de a identifica soluții practice multilaterale pentru a rezolva un set de probleme comune. Forumul pentru Pace, care va deveni un eveniment anual, are scop curativ, devenind astfel un antidot împotriva a aceea ce Macron califica drept ”un risc care bântuie lumea, acela de divizare, naționalism și temeri uriașe care pot face ca democrația să se îndoiască de ea însăși”.

Acum un secol, în data de 11.11.1918, la ora 11:00 dimineaţa, tunurile au încetat să tragă pe toate fronturile Primului Război Mondial, după 4 ani de lupte sângeroase, odată cu intrarea în vigoare a Armistiţiului semnat de Germania şi de Franța, în calitate de reprezentant al Antantei într-un vagon de tren la Rethondes, Compiegne, în Franţa.

Astăzi, în aceeași zi, aceeași oră, dar cu 100 de ani mai târziu, peste 60 de lideri ai lumii – de la președintele gazdă Emmanuel Macron la președintele SUA Donald Trump, de la președintele Rusiei Vladimir Putin la cancelarul german Angela Merkel și de la Regele Felipe al VI-lea al Spaniei la președintele Klaus Iohannis, au omagiat împreună, lângă Arcul de Triumf din Paris, trecerea unui veac de la prima conflagrație mondială.

Participarea la ceremoniile dedicate comemorării a 100 de ani de la prima conflagrație mondială reprezintă un simbol aparte în istoria României pentru care participarea la Marele Război a fost purtată sub deviza ”Răsboiul pentru întregirea neamului românesc”, iar pe 1 decembrie țara noastră aniversează 100 de ani de la Marea Unire, un proiect realizat inclusiv cu sprijinul Franței. De altfel, reamintim că în perioada 28 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, Bucureștiul și Parisul vor desfășura Sezonul Cultural România – Franța.

Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antantă şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11,00 – cea de-a 11-a oră a celei de-a 11 zile din a 11-a lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.

Sursa: https://www.caleaeuropeana.ro/foto-presedintele-klaus-iohannis-primit-la-palatul-elysee-de-omologul-francez-cu-ocazia-centenarului-armistitiului-de-la-paris/?fbclid=IwAR3T0OVhFTXqDkQp9uep7rQkAZ6_EFk5hii0Kek-6bo9XzUW5KfzB6ldYaE

Ziua Armistiţiului. Klaus Iohannis și alți zeci de lideri politici participă la Paris, la ceremonii militare — https://goo.gl/io91jP