Preşedintele Klaus Iohannis: „Am decis să retrag, în baza prevederilor legale, decorațiile tuturor celor care au condamnări penale. Am demarat deja această procedură de retragere a ordinelor naționale, conferite în numele statului român, demers care va fi finalizat în foarte scurt timp, iar numele persoanelor vizate vor fi comunicate opiniei publice.”

Iohannis a răspuns astfel controversei referitoare la prezența fostului premier Adrian Năstase la recepția de la Cotroceni de Ziua Națională și dacă îi va retrage decorația.

Este, totodată, și un răspuns dat Societății Timișoara, care i-a cerut, printr-o scrisoare deschisă, să retragă decorațiile celor care au condamnări penale, Adrian Năstase fiind cap de listă.

Procesul de identificare a acestor persoane a fost demarat și analiza va fi finalizată în foarte scurt timp, a precizat președintele, care va semna decretele de retragere a decorațiilor.

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost decorat, în 2002, de fostul președinte Ion Iliescu, cu Ordinului Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Această distincție a făcut posibilă prezența lui Adrian Năstase pe lista de invitați la recepția de Ziua Națională.

Anunțul lui Klaus Iohannis a fost făcut, într-o conferință de presă, imediat după ce l-a decorat pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Potrivit Legii 29/2000, art. 51, calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situații:

a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate;

b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.