ℹ️Premierul Ludovic Orban consideră că nu există niciun motiv ca proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul își va angaja răspunderea, să fie considerat neconstituţional.
ℹ️Ludovic Orban a explicat că în cazul în care Guvernul ar fi emis o ordonanţă de urgenţă pe această temă, ar fi fost posibil să fie atacată la CCR de către Avocatul Poporului.

Ludovic Orban:”PNL a depus acum doi ani şi jumătate un proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi care până în prezent nu a ajuns la votul final în Parlament.
Sistemul de alegeri în două tururi permite coalizarea celor care sunt nemulţumiţi de activitatea unui primar, dar şi asigurarea unor majorităţi la nivelul Consiliilor Locale pentru aplicarea programului câştigător.
Noi am fi preferat ca modificarea legislativă privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin să aibă loc pe cale parlamentară, dar şansa aprobării rapide a acestui proiect de către Comisia de Cod Electoral e minimă. ”