ℹ️ Premierul Ludovic Orban a afirmat că #PNL are soluții pentru ca ordonanța de urgență privind alegerile parlamentare anticipate să producă efecte. Ludovic Orban a oferit aceste explicații după ce Senatul, dominat de PSD, a respins ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate.Ludovic Orban: ”Ordonanța de urgență va ajunge la Camera Deputaţilor, care e Cameră decizională. Am emis ordonanța de urgență din motive extrem de temeinice şi solide. Ordonanța este indispensabilă pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor anticipate.
Cine respinge această ordonanţă nu vrea să se respecte termenele constituţionale privitoare la organizarea alegerilor anticipate şi nu vrea să se deruleze în bune condiţii aceste alegeri anticipate.
Avem soluţii, nu ajunge o lege să fie promulgată aşa repede. Putem ataca la Curtea Constituţională legea de respingere a ordonanței de urgență. Sunt convins că această reglementare este necesară şi nu are nimic neconstituţional. ”

ℹ️ Ordonanța de urgență care reglementează alegerile parlamentare anticipate a fost respinsă, miercuri, în plenul Senatului.
 Senatul României este dominat de PSD și de partidele satelit. Social-democrații și aliații lor au blocat un act normativ prin care se introduc garanții suplimentare pentru exercitarea dreptului de vot pentru românii din țară și din străinătate.
ℹ️ Ordonanța de urgență aprobată de Guvernul Ludovic Orban stabilește cadrul legislativ necesar pentru organizarea alegerilor anticipate, întrucât nu exista baza legală pentru această ipoteză.
ℹ️ Este extinsă posibilitatea de vot la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de localitatea de domiciliu. Până acum, un alegător putea vota doar în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu.
ℹ️ La alegerile europarlamentare din 2019 au votat pe liste suplimentare (adică în altă localitate decât cea de domiciliu) 1,5 milioane de români. La prezidențiale 2019, la primul tur au votat 1,7 milioane de români, în vreme ce la turul al doilea – 2 milioane de români.
ℹ️ Este imposibil votul multiplu/turismul electoral! Și la alegerile parlamentare se va folosi Sistemul electronic de prevenire a votului multiplu, pus la punct de AEP și STS și folosit atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale.
ℹ️ Este introdusă posibilitatea de a vota în străinătate în ziua de vineri (interval orar 12.00 – 21.00), sâmbătă (7.00 – 21.00) și duminică (07.00 – 21.00), după modelul implementat cu succes la alegerile prezidențiale. Ordonanța prevede dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora.
ℹ️ Este introdusă posibilitatea de a vota, după ora 21.00, pentru alegătorii care se află la coadă la secția de votare, până la ora 23.59.