Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat într-un interviu pentru G4Media că PNL va depune o moțiune de cenzură în următoarea sesiune parlamentară „în momentul cel mai potrivit”, iar dacă guvernul va fi demis s-ar putea ajunge la alegeri anticipate. În același timp, Orban afirmă că partidul său este pregătit să își asume guvernarea.„Dacă avem posibilitatea să facem anticipate vom determina anticipate, dacă nu va exista această posibilitate cu siguranță că va trebui să ne asumăm răspunderea guvernării.”, a spus președintele liberalilor.

Conform articolului 89 din Constituție, pentru declanșarea alegerilor anticipate este nevoie de dizolvarea Parlamentului. „Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.”

De asemenea, conform aliniatului 3, „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României”.

Ludovic Orban spune însă că este greu să formezi o nouă majoritate în actualul Parlament pentru că trebuie să negociezi cu parlamentari de la PSD și ALDE.

„E clar că la ora actuală nu mai există nici o susținere în populație pentru acest guvern și pentru această majoritate parlamentară. Ca atare, întotdeauna trebuie să te întorci la popor, ca în urma unui parlament relegitimat să rezulte un guvern legitim. Altfel va fi extrem de complicat să guvernezi cu actuala structură a Parlamentului, care, hai să fim cinstiți, ca să formezi o majoritate parlamentară, trebuie să te bizui pe niște parlamentari de la PSD și ALDE, și care timp de doi ani jumate au făcut tot ce au putut ca să facă praf economia, sistemul de justiție, toate instituțiile statului și să le transforme în sucursale de partid.”, a spus Orban.

Sursa: https://cronicaromana.net/2019/08/16/orban-pregatit-sa-si-asume-guvernarea-liberalii-pregatesc-o-motiune-de-cenzura/?fbclid=IwAR36D9_70ngve8jwpejm3NGoB9jkNFZ-8xhkgbn8v_lKCHggaERUMe6KGog