PNL Sector 1 cere imperios Primarului Sectorului 1, D. Tudorache să nu mai depoziteze gunoiul din Sector chiar la groapa pe care pretinde că ar vrea-o închisă

Vreme de 3 ani actualul Primarul al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a jucat un scenariu ieftin legat de poziția sa față de mirosurile insuportabile de la groapa de gunoi Iridex din nordul Sectorului iar Partidul Național Liberal – filiala Sector 1 îi cere să înceteze și să se comporte ca un primar ales să ia decizii ci nu să se lamenteze. Simulând că este deranjat de condițiile impropri de la groapă, de fapt, Primarul PSD Tudorache încuviințează depozitarea gunoiului din Sectorul 1 chiar la Iridex. Groapa aparține unui fost Senator al Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu. Primăria are un contract cu firma Romprest pentru gestionarea preluării și a transportului deșeului pe raza Sectorului 1 dar ea este proprietarul acestui deșeu, din momentul în care persoanele fizice și juridice îl aruncă astfel că ea răspunde cu privire la depozitare (direct sau după sortare)

Primarului Tudorache i s-a spus să îl direcționeze, în schimbul unei insignifiante măriri de cost de transport, spre groapa Vidra, dar el nu ia decizii ci face, ca un ONGist, petiții cetățenești. În tot acest timp, starea de sănătate a populației din zona de Nord – Est a sectorului, anume a locuitorilor din Dămăroaia, Chitila, Pajura, Bucureștii Noi, Străulești, dar și a celor din Chiajna, Mogoșoaia, Dragomirești, Rudeni s-a deteriorat, ca urmare a fermentării gunoiului de la Iridex, acolo unde gunoiul Sectorului 1 se depozitează astăzi.

PNL Sector 1 cere Primarului Tudorache să nu mai ducă, de astăzi, gunoiul Sectorului 1 la groapa de gunoi Iridex. Tactica lui Dan Tudorache de a se scuza încontinuu spunând că nimic nu ține de el sau că este neputincios, nu poate fi tolerată. Prin fuga de decizie, Primarul a devenit cauza mirosului provenind de la fermentarea deșeului în groapă implicit sursa îmbolnăvirii cetățenilor din apropiere și chiar din cartierele mai îndepărtate.

PSD are astăzi toate primăriile din București și este în coaliție la guvernare cu ALDE, partid aflat la conducerea Ministerului Mediului/Agenției pentru Protecția Mediului, de la care Iridex a primit autorizație de funcționare. PNL Sector 1 consideră, din această perspectivă, că Primarul PSD al Sectorului 1 nu are nicio scuză, alta decât lașitatea, pentru care nu ia deciziile care se impun, anume sistarea depiozitării gunoiului sectorului la Iridex chiar de astăzi.

Din punctul de vedere al PNL Sector 1, un primar capabil ar valorifica partea reciclabilă a deșeurilor Sectorului 1, cetățenii urmând să aibă beneficii de pe urma valorificării acestuia, în mod inteligent. Fracția din deșeuri care ar ajunge la groapă ar fi, în final de doar 50% față de cât este în prezent. Cu un buget astronomic, cât cel de la 9 (nouă!) municipii din România, Primăria Sectorului 1 sub Tudorache este incapabilă să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor municipale. De aceea, Partidul Național Liberal va veni cu o nouă viziune în domeniu.