Comunicat de presă, primit de la domnul deputat Matei Dobrovie (Grupul parlamentar al PNL)  PNL propune măsuri de protecţie pentru locatarii din imobilele cu destinaţia de locuinţe faţă de abuzurile operatorilor economici

Deputatul PNL Matei Dobrovie a depus o iniţiativă de modificare şi completare a Legii nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, care urmăreşte să responsabilizeze operatorii economici din imobilele cu destinaţia de locuinţe în legătură cu modul în care îşi desfăşoară activitatea şi să ofere o serie de garanţii suplimentare locatarilor.„Mai multe asociaţii de proprietari şi cetăţeni nemulţumiţi mi-au sesizat probleme legate de tulburarea liniştii lor în apartamente din cauza zgomotului provocat de operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în blocuri cu destinaţia de locuinţe. Acest factor perturbator afectează calitatea vieţii cetăţenilor, astfel încât se impune o soluţie legislativă”, a explicat deputatul liberal Matei Dobrovie, iniţiatorul propunerii legislative.Prezenta propunere urmăreşte să introducă o serie de modificări cu scopul de a proteja vecinii de eventualele încălcări ale drepturilor lor şi de a asigura confortul în propriul spaţiu de locuit. Astfel, principalele schimbări legislative urmăresc: instituirea obligaţiei de solicitare a unui nou aviz scris al comitetului executiv, respectiv a unui nou acord scris, prealabil, al proprietarilor direct afectaţi, în cazul în care într-un spaţiu amplasat într-o clădire cu destinaţia de locuinţe se desfăşura iniţial o anumită activitate economică, iar ulterior în acelaşi spaţiu se doreşte desfăşurarea unei alte activităţi economice, cu un alt obiect principal de activitate; introducerea posibilităţii de retragere a avizului comitetului executiv, respectiv a acordului proprietarilor direct afectaţi necesare pentru schimbarea destinaţiei unui spaţiu şi pentru funcţionarea unui operator economic în acel bloc; introducerea posibilităţii de suspendare sau, dacă este cazul, de încetare a activităţii operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în astfel de clădiri, în cazul în care comitetul executiv îşi retrage avizul scris dat sau dacă proprietarii direct afectaţi cu care se învecinează pe plan orizontal şi vertical îşi retrag acordul dat în prealabil, din cauza încălcării, în mod repetat, a drepturilor lor prin desfăşurarea activităţii operatorului economic respectiv sau a tulburării liniştii publice.Totodată, iniţiativa precizează şi condiţiile pe care retragerea avizului sau a acordului trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi abuzivă, procedura de retragere, precum şi mijloacele de probă utilizate pentru a dovedi temeinicia tulburării şi a încălcării drepturilor locatarilor, pentru a evita orice intervenţie arbitrară asupra activităţii operatorului economic, motivată de reaua-credinţă a locatarilor, reticenţa sau hipersensibilitatea acestora la zgomot. Astfel, retragerea avizului comitetului executiv, respectiv a acordului proprietarilor direct afectaţi, trebuie să fie întemeiată şi se va face în baza proceselor verbale de constatare a contravenţiei sau a copiilor acestora, eliberate de agenţii constatatori chemaţi la locul tulburării, precum şi a oricăror alte mijloace legale de probă care dovedesc tulburarea.„Orice persoană fizică sau juridică îşi poate exercita liber drepturile acordate de lege, dar fără a leza drepturile şi libertăţile celorlalţi cetăţeni prin modul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea. Totodată, un operator economic trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a nu produce un disconfort locatarilor, pentru a nu tulbura liniştea publică şi a nu deranja vecinii”, a concluzionat Matei Dobrovie.