PNL nu vor valida, în şedinţele BEX şi BPN de luni, lista candidaţilor pentru europarlamentare, pentru că actualii eurodeputaţi, înscrişi în competiţie pentru un nou mandat, nu vor putea participa la reuniuni, deoarece vor fi la Bruxelles, alții ca Vasile Blaga, unul dintre candidaţii eligibili la europarlamentare nu poate participa, din motive personale, iar un alt candidat Gheorghe Falcă nu va fi prezent din cauza unor probleme de sănătate, primarul Aradului fiind internat în spital. Prin urmare, audierea candidaţilor pentru europarlamentare şi validarea listei PNL vor fi amânate cu aproximativ două săptămâni.

PNL mizează pe obţinerea 10 locuri de eurodeputaţi la alegerile care vor avea loc pe 26 mai, însemnând un scor al PNL între 25 şi 30%. Configuraţia listei partidului condus de Ludovic Orban ar fi următoarea: Mircea Hava, Siegfried Mureşan (europarlamentar PNL), Vasile Blaga, Cristian Buşoi (europarlamentar PNL), Daniel Buda (europarlamentar PNL), Adina Vălean (europarlamentar PNL), Gheorghe Falcă,Dan Motreanu și alții.

Primul loc pe lista de candidaţi va fi decis de Biroul Executiv, la propunerea preşedintelui PNL. Nu este exclusă și posibilitatea ca Rareş Bogdan să deschidă lista la europarlamentare, în condiţiile în care în sondajul intern al PNL acesta a avut o cotă de popularitate pozitivă de aproape 40%. De altfel, recent, jurnalistul a făcut, pe Facebook, referiri la o eventuală candidatură a sa. „Mă bucur dacă cineva s-a gândit la mine, sunt flatat. Pentru un bărbat care este interesat de destinul ţării sale, nimic nu poate fi mai onorant decât să o facă în umbra Brătienilor, visând la realizările lor. Însă eu sunt jurnalist şi îi sprijin cu drag de aici. Am văzut că există idei de atragere a unor oameni din zona Dreptei, testarea sociologică a unor personaje/personalităţi/indivizi şi cam atât. Dar eu sunt jurnalist şi nimic altceva. Doresc să rămân în această zonă în urmatoarea perioadă”, a scris Rareş Bogdan pe Facebook.

În cadrul listei de candidaţi ai PNL pentru alegerile europarlamentare, fiecare regiune de dezvoltare va avea câte 4 candidaţi plus unul supleant. Cele opt regiuni de dezvoltare vor fi ierarhizate în funcţie de rezultatul la alegerile locale şi parlamentare şi de sondajul de opinie efectuat de partid. 

„Ierarhia candidaţilor pe listă va fi stabilită în funcţie de apartenenţa candidaţilor la o euroregiune, pentru respectarea reprezentării echilibrate a euroregiunilor şi de punctajul dobândit de fiecare candidat”, a stabilit BPN al PNL. 

Criteriile de evaluare a candidaturilor sunt: experienţa politică, experienţa administrativă şi profesională, experienţa în relaţii internaţionale şi calitatea proiectului depus. 

Evaluarea candidaturilor se va face de către BEx, în baza unui punctaj aferent fiecărui criteriu.

Sursa: https://www.mediafax.ro/politic/pnl-amana-validarea-candidatilor-pentru-europarlamentare-programata-pentru-luni-17877510?fbclid=IwAR3rP7zqFRZRV1FxXjb0FbnBk6avxxcERJCRkGIpjlHorADtCorX3CzVDmA