ℹ️ PNL a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă care vizează amânarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor. Proiectul prevede amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021. În prezent, termenul este 1 ianuarie 2020.
ℹ️ PNL a depus acest proiect de lege pentru că în justiție există un număr mare de dosare, în contextul deficitului de magistrați. În aceste condiții, cauzele nu pot fi soluționate într-un termen rezonabil.PSD a modificat legile justiției introducând, printre altele, posibilitatea pensionării anticipate a magistraților cu vechime între 20 și 25 de ani, fără să există o justificare întemeiată a acestei măsuri. Prevederea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020 si ar însemna un dezastru pentru dosarele aflate pe rolul instanțelor.

Comisia de la Veneția a solicitat amânarea acestei măsuri, atrăgând atenția că ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore în special la Înalta Curte și Curțile de Apel.
ℹ️ Săptămâna trecută, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că PNL va amâna pensionarea anticipată a magistraților fie printr-un proiect de lege, fie prin angajarea răspunderii, dacă proiectul nu va fi aprobat rapid.