Plenul Senatului a respins, miercuri, propunerea #PNL privind desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
PSD folosește majoritatea pe care o are în Senat pentru a conserva o instituție înființată la ințiativa lui Liviu Dragnea, în încercarea de a bloca dosarele de corupție și de a pune presiune pe magistrați. Secția Specială a fost folosită pentru a ”curăța” dosarele lui Liviu Dragnea și pentru a deschide dosare penale împotriva magistraţilor care se ocupau de dosare de corupţie.
Secția Specială a retras contestațiile în mari dosare de corupție și i-a scăpat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiță sau Viorel Hrebenciuc.
În cazul Laura Codruța Kovesi, Secția Specială a luat o măsură preventivă restrictivă de libertate, cu anumite interdicţii – control judiciar pentru 60 de zile, interdicția de părăsi țara, de a discuta cu presa și de a lucra la Parchetul General. Înalta Curte a respins decizia Secției Speciale, semnalând faptul că în dosar nu exista nicio probă.
Înființarea Secției Speciale a fost criticată de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO), pentru că reprezintă un pericol la adresa independenței justiției.
83.14% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secției Speciale