Daniel Buda, europarlamentar #PNL:

“Petre Daea trebuie să plece din fruntea Ministerului Agriculturii. Acesta a rămas din nou repetent când este vorba despre apărarea interesului fermierilor!

❗Din păcate, istoria se repetă atunci când vorbim despre drepturile care li se cuvin fermierilor din rezerva de criză, pusă la dispoziţie de Comisia Europeană, în valoare de 444 milioane de euro. În 2017, Ministerul Agriculturii a uitat să trimită la timp documentele necesare pentru obţinerea acestor fonduri şi, din păcate, acelaşi lucru l-a făcut şi anul acesta. Astfel, România este singura țară din UE care nu va beneficia de milioanele sau zecile de milioane de Euro din rezerva de criză. Potrivit Regulamentului Nr. 1306/2013, publicat de Comisia Europeană prin care se pune în aplicare rambursarea creditelor reportate din exerciţiul financiar 2018, România este din nou statul membru care ar fi putut beneficia de aceşti bani însă, “graţie” incompetenţei ministrului Agriculturii, fondurile riscă să se piardă sau să întârzie nepermis de mult. Suma provine din fondurile neutilizate din rezerva pentru criza agricolă pentru exercițiul financiar 2018, care este finanțată prin deducerea plăților directe pentru agricultori și poate fi restituită de statele membre începând de la 1 decembrie 2018.
În regulament apar toate statele cu excepția a două: România și Croația, dar fermierii croați sunt scutiți de deducerile din ultimul exercițiu financiar, deoarece plățile directe nu au fost încă integrate în țara care a aderat la UE în 2013.

❗Astfel că, regulamentul prevede că România nu va beneficia de rambursările financiare către fermieri în valoare de milioane de euro din cauză că “declarația de cheltuieli detaliată nu ține seama întru totul de pragul de 2000 de Euro care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 26, alin. (5), din Regulamentul UE Nr. 1306/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziție României nicio sumă pentru rambursarea în această etapă”.
Degeaba ne batem zilnic în Parlamentul European sau cu Comisia Europeană, și doar Dumnezeu știe cum facem asta astfel încât să aducem fie doar și câțiva cenți în plus pentru fermierii români pentru a deveni la fel de competitivi ca fermierii din Vest, dacă autoritățile naționale nu sunt în stare să depună o simplă cerere pentru a lua măcar fondurile existente.

❗Această situaţie demonstrează încă o dată că ministrul Daea nu înţelege cu adevărat nevoile reale ale fermierilor din România mulţumindu-se, aşa cum am mai spus, să cutreiere iarmaroacele şi oboarele, lăcrimând de grija fermierilor, împăunându-se cu efectuarea plăţilor directe, de parcă nu asta i-ar intra în fişa postului. Oricum, incompetenţa acestuia a fost demonstrată, din păcate recent, prin modul dezastruos în care a gestionat Pesta Porcină, dorindu-şi parcă să înroşească harta României cu culoarea partidului său. Fermierii români sunt din nou umiliţi de incompetenţa guvernanţilor, fiind scoşi în afara jocului de cel care, în mod normal, ar trebui să le reprezinte interesele.

❗Domnilor guvernanți, oare când veți înceta să mai aruncați la gunoi toate eforturile depuse la capitolul fonduri europene de oamenii de bună credință?! Încetați să mai dați cu piciorul oricărui Euro pus la dispoziție de Comisia Europeană pentru dezvoltarea României și a sectorului agricol. Încetați să mai fiți politicieni mărunți și neînsemnați într-o Românie care are nevoie ca de aer de fonduri europene pentru a se dezvolta într-o Europă performantă și competitivă!

❗Petre Daea este incapabil să înţeleagă că resursele financiare trebuie să vină la timp pentru a putea aplica tehnologiile la timp, fie că vorbim de însămânţare sau fertilizare. Noţiuni care par a-i fi străine domnului ministru. În aceste condiţii, apreciez că se impune de îndată demiterea acestuia din fruntea Ministerului Agriculturii.
Foto: Adevărul”