Pentru a lămuri neclaritățile unor colegi din opoziție, care s-au grăbit să acuze fără să citească inițiativa legislativă pentru modificarea Constituției depusă de PNL încă din data de 25 iunie, facem următoarele precizări:  Textul legii prevede interdicția pentru persoanele condamnate penal să ocupe funcții publice.

➡️ Articolul 37 – Dreptul de a fi ales:

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

➡️ Articolul 38 – Dreptul de a fi ales în Parlamentul European:

„În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în Parlamentul European. Nu pot fi aleşi în Parlamentul European cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Temele de interes național validate prin referendum sunt următoarele:

  • Interzicerea amnistiei și a grațierii pentru fapte de corupție;
  • Interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare;
  • Extinderea dreptului de a sesiza neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență și de către Președintele României sau de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Scopul urmărit de inițiatori este punerea în aplicare a rezultatului Referendumului pe probleme de interes național convocat de Președintele României, dl. Klaus Iohannis și desfășurat la data de 26 mai 2019. Referendumul a fost validat, în consecință Parlamentul României are obligația, conform jurisprudenței constituționale, de a discuta și a decide cu privire la temele referendumului, validate de poporul român prin scrutinul referendar amintit mai sus.

Inițiativa legislativă de revizuire constituie o aplicare a temelor validate prin referendumul desfășurat la date de 26 mai 2019, prin urmare a parcurs faza consultării publice.

Conținutul inițiativei de revizuire a Constituției nu implică cheltuieli bugetare, dispozițiile art.138 alin.(5) din Constituție nefiind incidente în prezenta procedură legislativă.

#FărăPenali

Cititi inițiativa legislativă aici: https://pnl.ro/go/FaraPenali