România continuă să fie piața de desfacere pentru produsele din celelalte țări în timp ce producătorii locali nu reușeșc să își valorifice marfa. Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, deficitul comercial al României a explodat. Deficitul comercial a avansat cu 34,8% în primele patru luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 5,04 miliarde de euro, conform datelor INS. În primele patru luni din 2018, deficitul comercial a fost de 3,74 miliarde euro, potrivit datelor INS. În aprilie 2019, exporturile au însumat 5,53 miliarde euro, iar importurile au însumat 6,92 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,38 miliarde euro. Faţă de aprilie 2018, exporturile din aprilie 2019 au crescut cu 5,7%, iar importurile au crescut cu 10,6%.

Cifrele record ale deficitului comercial reprezintă expresia falimentului politicilor guvernului PSD-ALDE, un guvern iresponsabil care pune piedici dezvoltării economiei naționale. Un guvern care permite ca România să ajungă o piața de desfacere pentru produsele din celelalte țări și care pune lacăt pe întreprinderile românilor! Guvernul PSD-ALDE îngroapă producătorii locali, sprijinind importurile masive. Altfel spus, banii românilor în loc să ajungă la fermierii din țara noastră, iată că aceștia sunt făcuți cadou lanțurilor mari de magazine din statele de peste tot! România este tot mai dependentă de produsele de carne, de legumele și de fructele din statele membre, în ciuda producției record pe care a avut-o. Din nefericire, nu doar că importăm cantități enorme de produse alimentare, dar acestea sunt de calitate net inferioară, față de cele autohtone, descurajând în același timp producătorii locali. Mai mult, politica din acest sector nu încurajează valorificarea produsului agricol în așa fel încât să ajungă la nivelul produselor agroalimentare performante. Drept urmare, se sprijină exportul de materie primă, românii ajungând să cumpere produse finite din export realizate din materie primă autohtonă, la prețuri extrem de ridicate. Această situație paradoxală cauzează prejudicii incomensurabile agriculturii, dar și economiei în ansamblul ei.

Principala preocupare pe care o voi avea în noul mandat de europarlamentar este dezvoltarea sectorului agricol pe componenta de procesare a produsului brut din agricultură. Este inadmisibil ca astăzi, în România, noi să fim pricipala țară care exportă grâu, porumb, animale vii, dar să fim în același timp statul cu importuri masive de pâine congelată, de produse de panificație, mezeluri. În continuare, Partidul Național Liberal va sprijini procesarea în agricultură și se va preocupa pentru consolidarea poziției fermierului în piața europeană astfel încât să devină competitiv și performant!
Foto: Digi24