Participarea premierului Ludovic Orban la recepția oferită cu ocazia celebrării Zilei Japoniei. Excelența voastră, domnule ambasador Noda,Excelențele voastre,
Doamnelor și domnilor,
Îmi face o deosebită plăcere să mă alătur dumneavostră pentru prima celebrare a Zilei Naționale a Japoniei, la o nouă dată, 23 februarie – ziua de naștere a Majestății Sale Împăratul Naruhito. Fie ca Majestatea Sa să aibă o domnie lungă și luminată, ca simbol al unității poporului japonez prieten, căruia îi dorim pace, prosperitate și – așa cum sugerează și numele Reiwa – o frumoasă armonie.
23 februarie este, simbolic, o zi a multor începuturi. Este aproape de începutul primăverii și, ca atare, aduce energii reînnoite și noi speranțe pentru poporul japonez și pentru toți prietenii Japoniei din întreaga lume.
De asemenea, reprezintă începutul primului an al erei Reiwa, care promite să fie anul evenimentelor importante și al realizărilor remarcabile – printre altele, Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo. Jocurile Olimpice anterioare care s-au desfăsurat la Tokyo, în 1964, au marcat începutul succesului economic japonez. Ne dorim ca Jocurile din acest an să se dovedească la fel de memorabile, marcând începutul unei noi ere de prosperitate, progres și reînnoire pentru Japonia.
Anul acesta este important și pentru relațiile noastre bilaterale. Intenționăm să continuăm să lucrăm la cel mai important proiect de cooperare cu Japonia, Parteneriatul strategic bilateral dintre România și Japonia, care a fost anunțat în timpul vizitei premierului Shinzo Abe la București, în ianuarie 2018. Acesta este un proiect foarte ambițios, care va cuprinde o varietate de domenii de cooperare grupate în patru piloni fundamentali: politic, strategic, economic și cultural-științific.
Momentul ales de noi pentru încheierea acestui Acord de parteneriat este anul 2021 când vom sărbători, de asemenea, 100 de ani de relații diplomatice eficiente între țările noastre. Acești 100 de ani de istorie comună s-au caracterizat printr-o prietenie foarte solidă, armonioasă și constructivă între doi parteneri cu idei similare, care au același respect pentru valorile democratice, libertate, drepturile omului, egalitatea de gen și statul de drept.
Așadar, așteptăm cu nerăbdare acest dublu eveniment, care va marca un nou început în relațiile noastre bilaterale. Japonia este unul dintre cei mai importanți parteneri ai României. Este în prezent cel mai mare investitor asiatic din România și sperăm să vedem din ce în ce mai multe companii japoneze venind să valorifice terenul fertil de investiții oferit de țara noastră. Există oportunităţi substanţiale de cooperare în domeniul producţiei şi distribuţiei de energie, în industria auto, în IT, inteligenţă artificială şi alte industrii creative de mare valoare. Cercetătorii noştri cooperează deja într-o varietate de domenii ştiinţifice şi intenţionăm să aprofundăm şi să diversificăm această cooperare. Contactele dintre cetăţenii din cele două state s-au intensificat recent după ce Japonia a instituit un regim fără viză pentru turiştii români la începutul anului 2019. Sperăm să avem o prezenţă substanţială la Jocurile Olimpice şi Paralimpice din acest an şi poate reuşim să obţinem şi multe medalii de aur.
Sunt încrezător în viitorul strălucit al relaţiilor României cu Japonia, care vor continua, în acelaşi spirit de prietenie şi înţelegere reciprocă.
Doresc să închin un pahar în cinstea Majestăţii Sale Împăratul Japoniei şi să adresez felicitări distinșilor noștri prieteni japonezi cu ocazia Zilei Naţionale! “Omedétoo gozaimásu!”Felicitări!