Alocuțiunea susținută de premierul Ludovic Orban în cadrul evenimentului dedicat marcării a 144 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Premierul Ludovic Orban a participat la evenimentul dedicat marcării a 144 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Ludovic Orban: ”Povestea lui Constantin Brâncuși este una dintre cele mai frumoase pe care le are în zestrea sa poporul român. Este inegalabilă această istorie a unui copil născut într-o familie țărănească din Hobița, care a avut în el atât de mult talent, atât de mult geniu, atât de multă forță, încât a inspirat lumea întreagă și a schimbat pentru totdeauna arta universală.”

Bună seara! Este o bucurie pentru mine să iau parte la orice sărbătoare a culturii românești, dar astăzi cred că împărtășim un moment cu deosebire inspirator. Povestea lui Constantin Brâncuși este una dintre cele mai frumoase pe care le are în zestrea sa poporul român. Este inegalabilă această istorie, a unui copil născut într-o familie țărănească din Hobița, care a avut în el atât de mult talent, atât de mult geniu, atât de multă forță încât a inspirat lumea întreagă și a schimbat pentru totdeauna arta universală. De aceea este atât de important să îl păstrăm mereu aproape, prin opera sa, pe acest mare artist român. Trebuie să îl celebrăm cu atât mai mult și pentru că este încă una dintre marile valori pe care comunismul a încercat să ni le răpească, atunci când a refuzat moștenirea pe care Brâncuși dorea să o lase poporului său. Geniul unui artist care a reușit să sculpteze idei în piatră și bronz nu poate fi, însă, constrâns de interese politice meschine. Brâncuși, la fel ca și poporul român, a fost mai puternic decât comunismul. Prin el, o frântură de spirit românesc rămâne pentru totdeauna înscrisă în cultura umanității, în limbajul universal al formelor, în imaginarul lumii moderne. Brâncuși este al nostru, dar și al lumii întregi, iar, prin intermediul său, noi înșine suntem parte a spiritului universal care l-a inspirat și pe care, la rândul său, l-a îmbogățit cu arta sa. Doresc să felicit Muzeul Național de Artă și Ministerul Culturii pentru ideea de a prezenta opera lui Constantin Brâncuși într-o manieră inedită și deschisă întregului public, mai ales celui tânăr. Este important să-i facem pe cei tineri, pe copii, pe adolescenți, să simtă că marile valori ale culturii românești le aparțin, că pot să fie mândri de ele și că prin ele se află deja în centrul lumii contemporane. Cred că niciun alt artist nu poate să comunice atât de bine cu mințile tinere precum cel care ne-a lăsat Pasărea Măiastră și Coloana Infinitului. Cea mai mare parte a operelor lui Constantin Brâncuși se află răspândite în marile muzee și colecții ale lumii, așa cum se cuvine să se întâmple cu artiștii cei mai importanți, dar câteva dintre lucrările cele mai emoționante, care ni-l înfățișează mai ales ca tânăr sculptor în căutarea expresiei sale originale, se află în sala pe care Muzeul Național de Artă al României i-a rezervat-o. Sper ca această expoziție să fie vizitată de un public cât mai numeros, care să îl redescopere pe Brâncuși ca pe un geniu fără vârstă, fără granițe, ca pe un artist mereu actual și inovator. Vă mulțumesc și să înceapă spectacolul!

Declarații ale premierului Ludovic Orban după evenimentul dedicat marcării a 144 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși

[Check against delivery]

Reporter: Bună seara. Cum vi s-a părut seara Brâncuși?

Ludovic Orban: O idee interesantă de a-l expune din nou pe Brâncuși cu tehnica asta, laser…

Reporter: Este normal că Academia Română nu a fost consultată atunci când doamna Irina Rimes a fost declarată ambasador al Zilei Brâncuși?

Ludovic Orban: A fost promotor.

Reporter: Dar trebuia consultată măcar Uniunea Națională a Artiștilor Plastici…

Ludovic Orban: Eu cred că este bine că un ministru al culturii și-a adus aminte de 19 februarie. Este o dată extrem de importantă pentru cultura românească și că a marcat această zi cu un eveniment, din punctul meu de vedere, extrem de interesant. Și, iată, prin faptul că a ales o promovare prin intermediul unei persoane care, practic, nu se încadra în stilul clasic, a reușit să creeze o adevărată dezbatere și sunt convins că foarte mulți tineri au fost prezenți astăzi aici tocmai datorită acestei decizii. Sunt convins că foarte mulți tineri au urmărit dezbaterile pro și contra, în special în online, dar și pe televiziuni, tocmai datorită acestei alegeri. Iar eu cred că încă din ideile inițiale ale Ministerului Culturii principala idee a fost aceea de a stârni interesul și către publicul tânăr care era puțin familiarizat cu …

Reporter: Numărul de vizualizări pe Youtube este un argument pentru a fi desemnată dumneaei ca ambasador al lui Constantin Brâncuși?

Ludovic Orban: Putea fi oricine altcineva – este un cântăreț care este în vogă, un cântăreț care este apreciat. Faptul că a acceptat să se implice în acest proiect, după părerea mea, este un lucru bun și cred că țelul a fost atins.

Reporter: Cum vi se pare faptul că nu a fost expusă Cumințenia Pământului astăzi?

Ludovic Orban: Nu pot să vă dau acum răspunsul la această întrebare. Vom vedea ce e de făcut privitor la această operă de artă.

Reporter: Considerați că va trebui să fie cumpărată?

Ludovic Orban: Da. Numai că trebuie clarificate toate aspectele juridice, toate aspectele legate de valoarea efectivă. Evident că Ministerul Culturii are drept de preempțiune și vom analiza situația.

Reporter: Ne puteți spune ce s-a discutat la Vila Lac?

Ludovic Orban: Ar fi indiscret.

Reporter: Votul de la Senat care practic transformă Legea de aprobare a Ordonanței anticipatelor într-o lege de respingere a acesteia dacă, mă rog, și la Cameră va fi un rezultat similar, vă determină pe dumneavoastră să renunțați la ideea declanșării alegerilor anticipate atât timp cât spectrul organizării acestora în preajma alegerilor locale devine iluzoriu?

Ludovic Orban: După părerea mea, vor fi alegeri anticipate. Cum să renunțăm la un obiectiv fundamental pentru România? Chiar faptul că Parlamentul respinge pe bandă rulantă acte normative adoptate de Guvernul pe care îl conduc, care aduc lucruri bune pentru oameni, este, de fapt, un argument în plus pentru dizolvarea Parlamentului și pentru organizarea de alegeri anticipate. Vă mulțumesc și vă doresc o seară frumoasă!