Ludovic Orban: Înțeleg că aveți probleme cu cititul, așa că sunt înțelegător față de voi. Vreți, nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de stigmatul ăsta în toată cariera dumneavoastră, pentru că nu numai că a fost semnată candidatura dumneavoastră de vechiul stăpân, dar trei ani de zile l-ați slugărit cu râvnă, ați votat toate aberațiile, toate proiectele împotriva interesului României, ați susținut toate acțiunile antiromâneşti, toate acțiunile care au dus la prăbușirea imaginii externe a României, care au aruncat în aer economia, care au distrus încrederea mediului de afaceri şi al investitorilor în România și care ne-au adus pe marginea prăpastiei.Puteți să faceți ce vreți, nu mă las judecat de voi, pentru că în trei ani de zile ați arătat clar de ce sunteți în stare: de sărăcie, dezinformare, minciună, slugărnicie și nu ați adus nimic bun României, decât dezolare, imaginea catastrofală la nivel internațional și, până la urmă, o prăbușire dramatică meritată în care s-a întors complet voința oamenilor.
Nu v-au deranjat alte lucruri, singurul lucru care v-a deranjat și v-a determinat să depuneți moțiune de cenzură a fost angajarea răspunderii guvernului pe instituirea unui regim electoral care dă un plus de democrație, dă un drept suplimentar cetățenilor, care permite să aleagă primari mai reprezentativi și care permite să schimbe primarii care și-au bătut joc de comunitățile locale pe care le-au condus.
Voi, având o majoritate parlamentară, ne atacați pe noi că am emis ordonanță de urgență! Voi ați emis Ordonanța de Urgență 13 noaptea ca hoții, ca să scăpați de pedeapsă pușcăriabilii care vă conduceau!
Noi am emis ordonanțe de urgență pentru a rezolva problemele românilor, pentru a oferi masă caldă în școli pentru 65.000 de copii într-un program pilot pe care îl vom dezvolta din fonduri europene, să asigurăm tuturor copiilor masă caldă în școli. Noi am adoptat ordonanțe de urgență ca să salvăm prostiile și incompetența voastră.
Vă dau un singur exemplu. Am adoptat ieri o ordonanță de urgență pentru a împiedica situația dramatică în care România să fie obligată să ramburseze la Uniunea Europeană două miliarde de euro, pentru că voi nu ați fost în stare să finalizați proiectele de extindere de apă și rețele de apă și canal, deși ele trebuia terminate în exercițiu 2007-2013. Comisia Europeană ne-a acceptat fazarea, voi nu ați fost în stare să le terminați nici în 2014-2020, iar dacă nu le finalizăm până în 2020, România, din cauza voastră, va trebui să plătească două miliarde de euro înapoi și mii de români vor rămâne fără conectare la apă și canal. Care credeți că sunt județele unde nu ați terminat proiectele începute nici măcar în 2007-2013? Dați-mi voie să vă dau citire.
Marcel Ciolacu: Domnul prim-ministru, domnul prim-ministru…
Ludovic Orban: Mehedinţi – preşedinte de Consiliu Judeţean PSD; Maramureş – președinte de Consiliu Județean PSD.
Marcel Ciolacu: Domnul prim-ministru…
Ludovic Orban: Tulcea – președinte de Consiliu Judeţean PSD…
Marcel Ciolacu: … trebuie să vă prezentați poziția cu privire la moțiunea de cenzură.
Ludovic Orban:…Caraș-Severin – președinte de Consiliu Judeţean PSD; Vaslui – președinte de Consiliu Județean PSD; Teleormanul vostru – președinte de Consiliu Județean PSD; Vâlcea – președinte de Consiliu Județean PSD.
Ne acuzați pe noi că dăm ordonanțe de urgență! Păi, vă spun ce alte ordonanțe de urgență am dat: 500 de milioane de euro pentru introducerea gazului natural, pentru înființarea de rețele de distribuție în localități pe care le-ați ținut în afara rețelelor de gaz din 2012, datorită reglementărilor din timpul guvernului Ponta. Am dat ordonanță de urgență după ce ați spus pe butuci companiile statului: Complexul Energetic Oltenia, Tarom, fără Ordonanța de Urgență adoptată ieri nu putem acorda ajutorul de salvare care să împiedice închiderea acestor companii fanion pentru România.
Din cauza voastră, nu din cauza noastră! Ce ați făcut trei ani de zile? Ne cereți nouă socoteală pentru trei luni în care am schimbat ritmul de lucru, în care am reparat imaginea externă a României, în care am rezolvat în fiecare zi zeci de probleme, cele mai multe dintre probleme provocate de dumneavoastră.
Dumneavoastră depuneți moțiune de cenzură dintr-un motiv foarte simplu: pentru că vă este frică de democrație, pentru că vă este de frică că într-un sistem autentic democratic de alegere a primarilor veți pierde mai mult de jumătate dintre primari și pentru că primarii v-au spus că nu vă mai susțin dacă nu împiedicați adoptarea legii de alegerea primarilor în două tururi. Acesta e motivul.
Demagogia pe care ați manifestat-o în ultima perioadă este de neacceptat, iar din punctul meu de vedere nu dau doi bani pe toate afirmațiile voastre despre democrație, în condițiile în care ați făcut tot ce ați putut, trei ani de zile, să călcați drepturile și libertățile fundamentale ale românilor, să folosiți puterea publică mod abuziv, să călcați în picioare demnitatea umană, să vă bateți joc de români mințindu-i cu nerușinare și neoferindu-le altceva decât praful de pe tobă. În campania electorală din 2016 erați travestiți în albine și promiteați miere; când ați ajuns la putere, v-ați dat arama pe față, că nu sunteți altceva decât niște viespi care n-aveți decât ac și venin pentru români, nu miere, așa cum le-ați promis!
Să vorbim de ordonanțe și de campania voastră mincinoasă. Ați mințit că privatizăm sistemul de sănătate și programele naționale. Cine a dat Ordonanța 27, prin care s-a introdus coplata și contribuțiile financiare suplimentare în spitalele private, noi sau voi? Voi ați dat Ordonanța 27! Din cauza voastră era riscul să se introducă coplata și contribuțiile financiare. Prin ordonanța pe care am adoptat-o ieri nu numai că n-am introdus coplata și contribuțiile financiare, ci am abrogat termenul de intrare în vigoare a ordonanței voastre nerușinate, care a fost dată noaptea, ca hoții, împotriva interesului pacienților români. Mai mult decât atât, prin ordonanță dăm dreptul cetățeanului să-și aleagă unitatea spitalicească care să-i furnizeze serviciile de sănătate din cadrul programelor de sănătate, nu să hotărască baronii și baroneții că numai ei au dreptul să deruleze programele din sănătate. Mai mult decât atât: am introdus și o altă reglementare care să prevină ca și în spitalele publice să li se ceară pacienților care au dreptul la serviciile din cadrul programelor de sănătate – deci am introdus interdicția de a li se cere bani suplimentari celor care sunt în programele de sănătate inclusiv în spitalele publice. Așa că demagogia voastră mincinoasă, când românii vor afla adevărul, va fi demontată și vă veți face din nou de râs, așa cum v-ați făcut în ultimii trei ani!
Închei prin a vă spune că cel mai tare m-am mirat nu de demagogia voastră, ci că l-am auzit pe un alt lider politic – proaspăt colaborator al dumneavoastră, după ce v-a înjurat vreo doi ani de zile – că are o atitudine critică privitor la spitalele private. Păi unde s-a operat domnia sa, nu cumva într-un spital privat? Dar nu într-un spital privat din România, ci într-un spital privat din Turcia, dragii mei! Ca atare, marea atenție față de sănătatea românilor și față de sistemul de sănătate o avem noi, cei care guvernăm astăzi.
Închei prin a vă spune că, cu cât mai repede vă încetați mandatul, cu atât mai bine pentru România! Și indiferent ce veți face, și dacă guvernul va cădea astăzi, vă garantez că va cădea în picioare, iar românii vor susține toate proiectele pe care le prezentăm oamenilor, pentru că oamenii au în sfârșit nevoie de un guvern care să facă cinste României și care să pună în practică deciziile și programele de care are nevoie România și fiecare român. Vă mulțumesc!

#LudovicOrban #CameraDeputatilor #Senat