ℹ️ Ordonanța de urgență care reglementează alegerile parlamentare anticipate a fost respinsă, miercuri, în plenul Senatului. Ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvernul Ludovic Orban și prevede că românii pot vota în orice secție de votare, din țară sau din străinătate, iar votul din Diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile. Senatul României este dominat de PSD și de partidele satelit. Social-democrații și aliații lor au blocat un act normativ prin care se introduc garanții suplimentare pentru exercitarea dreptului de vot pentru românii din țară și din străinătate.

Alina Gorghiu, senator #PNL și vicepreședinte al Senatului: ”Respingerea OUG26/2020 orchestrată de PSD, astăzi, în plenul Senatului, arată că acest partid acționează în continuare pentru a pune piedici votului liber al românilor.
 Prin încercarea de a sabota în Parlament adoptarea OUG 26, PSD blochează acum măsuri precum extinderea la 3 zile a intervalului de vot pentru românii din diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, asigurarea dreptului românilor din țară de a vota la orice secție de vot sau posibilitatea de a se prelungi votarea după ora 21 pentru a permite persoanelor aflate la coadă să-și exercite acest drept fundamental.
 Grav este că PSD folosește argumente în întregime false pentru a-și justifica votul. Prin schimbările propuse nu se schimbă sistemul electoral, nici sistemul de repartizare a mandatelor. Nici un vot nu va fi irosit, toate voturile exprimate pentru un partid politic vor fi utilizate proporțional pentru determinarea numărului de mandate la care acesta are dreptul.”

PSD nu se dezice, face tot posibilul pentru a bloca votul românilor, pentru limitarea puterii acestuia, la fel cum a acționat și în 2014 la alegerile prezidențiale, precum și în 2019 la alegerilor europarlamentare și referendum.
ℹ️ Ordonanța de urgență aprobată de Guvernul Ludovic Orban stabilește cadrul legislativ necesar pentru organizarea alegerilor anticipate, întrucât nu exista baza legală pentru această ipoteză.
ℹ️ Este extinsă posibilitatea de vot la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de localitatea de domiciliu. Până acum, un alegător putea vota doar în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu.
ℹ️ La alegerile europarlamentare din 2019 au votat pe liste suplimentare (adică în altă localitate decât cea de domiciliu) 1,5 milioane de români. La prezidențiale 2019, la primul tur au votat 1,7 milioane de români, în vreme ce la turul al doilea – 2 milioane de români.
ℹ️ Este imposibil votul multiplu/turismul electoral! Și la alegerile parlamentare se va folosi Sistemul electronic de prevenire a votului multiplu, pus la punct de AEP și STS și folosit atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale.
ℹ️ Este introdusă posibilitatea de a vota în străinătate în ziua de vineri (interval orar 12.00 – 21.00), sâmbătă (7.00 – 21.00) și duminică (07.00 – 21.00), după modelul implementat cu succes la alegerile prezidențiale. Ordonanța prevede dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora.
ℹ️ Este introdusă posibilitatea de a vota, după ora 21.00, pentru alegătorii care se află la coadă la secția de votare, până la ora 23.59.
ℹ️ PNL nu va abandona lupta și se va mobiliza la Camera Deputaților, for decizional, pentru a asigura adoptarea ordonanței de urgență.