Codul administrativ a fost adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern din 25 iunie, iar în şedinţa din 3 iulie i s-au mai operat câteva modificări şi clarificări.Vicepremierul Daniel Suciu preciza după adoptarea din 25 iunie, că actul normativ nu este perfect, dar va fi corectat în Parlament.„Acest act normativ nu este perfect, trebuie să o recunoaştem de la bun început, dar este un act normativ care va ajunge în Parlament şi vor fi făcute corecturile pe care toţi actorii politici le vor considera necesare. (…) Prin Codul administrativ stabilim proceduri şi termene pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Refuzul numirii de către preşedinte, pentru motive de oportunitate, poate avea loc o singură dată. Termenul primului-ministru pentru propunere este de 5 zile, iar termenul de răspuns al preşedintelui este de 10 zile. Legislaţia actuală nu prevede niciun termen şi stăm a la long, fără să răspundă cineva de nerespectarea unui termen care nu există. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni. Este o regulă care va trebui să fie respectată şi chiar este venită din blocajele apărute”, a afirmat Suciu, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că s-a clarificat, de asemenea, statutul secretarului general al Guvernului, în sensul că acesta are rang de ministru şi nu poate fi în acelaşi timp şi înalt funcţionar public.Asociaţia „Calea Neamului”, membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, a anunţat că va organiza, duminică, un miting de protest în Bucureşti, împotriva adoptării OUG privind Codul Administrativ al României.Potrivit conducerii asociaţiei, OUG creează premisele ca „limba maghiară să devină, în mod neconstituţional, a doua limbă oficială în stat” şi va duce la „disoluţia autorităţii statului român”.

Despre acest punct nevralgic al Codului s-a spus că reprezintă introducerea, pe ușa din spate, a celei de-a doua limbi oficiale în România: limba maghiară.

În ce localități din Ungaria unde sunt peste 20% români se vorbește în administrație limba română?

Sursa: https://newsteam.ro/ultima-ora/xbomba-e-oficial-dancila-a-tradat-maghiara-devine-a-doua-limba-oficiala-in-romania

Sursa 2;