ℹ️ Nicolae Ionel Ciucă, propunerea #PNL pentru funcția de Ministru al Apărării Naționale, este actualul șef al Statului Major al Armatei. Nicolae Ciucă este un militar de carieră care s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).
El și-a câștigat gradele în teatrele de operații, fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).
Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.
La finalul anului 2018, ministrul Apărării Gabriel Leș (PSD) a încercat să-l schimbe din funcția de șef al Statului Major, dar președintele Klaus Iohannis a decis să îi prelungească mandatul. Situația a fost dezbătută de instanță, care a dat câștig de cauză Administrației Prezidențiale.