ℹ️ Ministrul propus pentru Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, a primit marţi aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
ℹ️ Decizia a fost luată cu 23 de voturi ”pentru”, 15 ”împotrivă” şi trei abţineri de către membrii Comisiilor de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării de la Camera Deputaţilor şi Senat.
ℹ️ Bogdan Aurescu le-a spus parlamentarilor că este necesar ca promovarea diplomaţilor să se facă pe criterii de profesionalism, pe baza competenţelor lor.
 Bogdan Aurescu a dezvăluit că, înainte de a prelua mandatul de ministru, la cea mai recentă promovare la nivelul MAE, 111 diplomaţi au fost promovaţi în mod excepţional, fără respectarea unor criterii minime de transparenţă.

Bogdan Aurescu: ”Reorganizarea MAE a avut în vedere în primul rând promovarea unei noi organigrame a ministerului, care să echilibreze competenţele pe diversele departamente şi care să adapteze activitatea MAE la noile priorităţi şi realităţi pe plan extern.
Am redus numărul de secretari de stat de la şapte la patru. Am propus spre numire secretari de stat profesionişti, cu competenţă recunoscută.
Este necesar ca încadrarea diplomaţilor să se facă pe criterii de profesionalism, pe baza competenţelor lor.
Auditul pe care l-am declanşat la începutul mandatului meu, care s-a finalizat în perioada foarte recentă, a remarcat chestiuni destul de ciudate în legătură cu promovarea în grade diplomatice. De la ultima promovare, 113 diplomaţi au fost promovaţi pe procedura legată de parcurgerea stagiilor de grad, în timp ce 111 diplomaţi au fost promovaţi în mod excepţional, fără respectarea unor criterii minime de transparenţă.
Aceste chestiuni au creat o nemulţumire puternică în rândul diplomaţilor şi celorlalte categorii de personal şi cu siguranţă trebuie să fie remediat acest aspect. Este nevoie de o planificare mai bună a carierei diplomatice.”