ℹ️ Ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a obținut 15 voturi pentru, 17 împotrivă și o abținere din partea comisiilor pentru mediu din Senat și Camera Deputaților. Avizul negativ a fost influențat politic, cele două comisii fiind dominate de PSD. Avizul comisiilor are carcater consultativ.ℹ️ Multe dintre temele de mediu care ani de zile au fost ţinute la sertar au fost redeschise în ultimele trei luni de zile, a declarat, în cadrul audierilor, Costel Alexe.
Costel Alexe: ”Cele mai mari hoții de păduri au fost în ultimii doi ani, după cum spun rapoartele Gărzii forestiere în județele: Maramureș – 110 mii metri cubi, Bistrița Năsăud – peste 30 mii metri cubi, Sibiu – peste 20 mii de metri cubi. Se taie mult și în Cluj, Caraș Severin și Neamț.
După doamna Doina Pană, un ministru acceptabil, acest minister a fost condus de cel mai slab ministru – domnul Deneș. Nu am găsit nicio măsură bună pe care să o fi luat. Tăierile ilegale în județul Bistrița Năsăud, din care era ministrul, au crescut cu 24%.
Am comprimat în aceste 3 luni măsuri pe care cei de dinainte nu le-au luat în 3 ani.
Vrem să facem cea mai amplă campanie de împăduriri din România.
În iunie în acest an SUMAL-ul va fi operaționalizat. SUMAL-ul va permite monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS.
Aș vrea să ne asumăm împreună modificările la Codul silvic, pentru a avea o lege care să pedepsească și transportul ilegal, și tăierile fără aviz.
Vom avea echipe mixte tot mai numeroase formate din personal silvic și de la Ministerul de Interne.
Vom face un program prin care românii să își poată achiziționa mașini mult mai prietenoase cu mediul. Investim în infrastructura verde de stații de încărcare.”