Laura Iulia Senator . Oricât și-ar dori de mult să obstrucționeze accesul unui român la conducerea unei instituții europene, în cadrul Consiliului JAI, Tudorel Toader trebuie să respecte si să execute în numele si în interesul României mandatul avizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul afacerilor externe şi ministrul delegat pentru afaceri europene și aprobat de primul-ministru.

Există azi un mandat încreditat de Guvernul României pentru boicotarea votului de numire a Codruței Kovesi la conducerea Parchetului European, aprobat si avizat conform HG nr. 34/2017 din 27 ianuarie 2017 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional al instituţiilor Uniunii Europene? Nu există!

Va exista cu siguranță un mandat valabil pentru reuniunea formală JAI de la Bruxelles.

Joi și vineri, la Bucuresti, are loc reuniunea informală a Consiliului Justice and Home Affairs, iar agenda reuniunii nu conține sesiunea schimbului de scrisori denigratoare anunțate de ministrul Toader. Un astfel de gest ar fi considerat de către partenerii europeni lipsit de diplomatie, curtoazie si ar evidenția incă o dată incapacitatea Guvernului, prin miniștrii săi, de a exercita președinția consiliului UE, cu decență și profesionalism, in interesul României și nu al orgoliilor personale meschine.