În plină campanie electorală, ministrul PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, nu își respectă promisiunea și riscă închiderea aplicațiilor de mobilitate urbană care sunt folosite de peste 2,5 milioane de români. Și asta pentru ca tergiversează adoptarea unui act normativ pentru reglementarea industriei de ridesharing. 

La sfârșitul lunii martie, Răzvan Cuc a semnat modificările aduse la legea taximetriei exact așa cum i-au fost cerute de patronii firmelor de taxi, care își doresc reinstaurarea monopolului pe piața transportului public de persoane. Astfel, în acea Ordonanta de Urgenta “a strecurat” mai multe prevederi restrictive la adresa industriei ridesharing, a pasagerilor și șoferilor parteneri care muncesc prin intermediul acestor aplicații. Toate aceste măsuri urmează să intre în vigoare de săptămâna viitoare și vor face practic imposibilă funcționarea în continuare a acestor servicii.

Cu toate acestea, la acel moment, ministrul Transporturilor și-a luat angajamentul că în maxim o lună va veni cu o ordonanță de urgență și pentru industria de ridesharing. În acest sens, Răzvan Cuc a format un grup de lucru la nivelul Guvernului care ar fi trebuit să se ocupe de elaborarea actului normativ pentru crearea cadrului legal pentru funcționarea în bune condiții a aplicațiilor, astfel încât acestea să nu fie afectate de modificările aduse legii taximetriei.

Timpul a trecut, iar ministrul Cuc nu s-a întâlnit cu nimeni din industria ridesharing și a refuzat orice cale de dialog care să conducă la găsirea unei soluții legislative pentru evitarea închiderii aplicațiilor.

Dacă ministrul Cuc nu va veni cu un text de act normativ în următoarea ședință de Guvern care să deblocheze situația, atunci 2,5 milioane de pasageri vor ramane fara transport și 20.000 de șoferi parteneri fără venituri. Statul roman poate sa piardă aproximativ 21 de milioane de euro din taxe și impozite (conform studiului PricewaterhouseCoopers). In marile orase unde Bolt, Clever si Uber funcționează 2,5 milioane de români vor avea neplăcuta surpriză de a nu mai putea folosi aceste aplicații.

Care vor fi implicațiile? Cu doua saptamani inainte de alegeri 2,5 milioane de romani trebuie sa sune la dispecerate si sa astepte un taxi doar. Si pentru ca cererea va depasi cu mult oferta de masini, si mai multi oameni isi vor scoate masinile. Consecinta: orase blocate, trafic si mai sufocant, oameni si mai nervosi.

În aceste condiții, rămâne de văzut dacă intenția ministrului Cuc de a scoate de pe piață serviciile de ridesharing în plină campanie electorală vor avea efecte negative. Sunt peste 2,5 milioane de cetățeni care folosesc în prezent aplicațiile Uber, Bolt și Clever, peste 20 de mii de șoferi parteneri care aduc un venit familiilor prin intermediul acestor platforme si 21 de miloane de euro taxe către stat. Pentru toți, închiderea aplicațiilor ar putea fi un motiv suficient de bun să se mobilizeze in următoarele două săptămâni.

Sursă: hotnews.ro

Sursă/foto :
https://playtech.ro/2019/uber-bolt-lege-romania/