ℹ️ Ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

ℹ️ Principalele prevederi ale proiectului de lege:↗️ Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) la data intrării în vigoare a legii;
↗️ Cauzele aflate pe rolul Secţiei la data intrării în vigoare a legii, precum şi dosarele soluţionate, aflate în arhiva Secţiei la această dată, se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, parchetelor competente potrivit legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
↗️ Actele de procedură îndeplinite în aceste cauze anterior intrării în vigoare a legii, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor, rămân valabile;
↗️ Soluțiile dispuse de procurorii Secției, care anterior intrării în vigoare a legii nu au făcut obiectul controlului ierarhic, sunt supuse după această dată controlului exercitat de procurorul general al PÎCCJ;
↗️ Procurorii din cadrul Secției, inclusiv procurorul șef adjunct, revin la parchetele de unde provin.

Secția Specială a fost înființată de către PSD pentru a ”curăța” dosarele lui Liviu Dragnea și pentru a deschide dosare penale împotriva magistraţilor care se ocupau de dosare de corupţie.
 Înființarea Secției Speciale a fost criticată de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO), pentru că reprezintă un pericol la adresa independenței justiției.