Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), Ariana Dalia Vlad, Iosif Theodor, Ionel Emilian Chiosa şi Ştefan Dolteanu au fost medaliaţi cu argint, iar Sabina Drăgoi a obţinut medalia de bronz. Toţi componenţii lotului sunt elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, precizează MEN. Delegaţia României a fost coordonată şi însoţită de profesorii Delia Davidescu (Liceul Internaţional de Informatică din Capitală), Adrian Dafinei şi Virgil Băran (Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti).Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Fizică s-a desfăşurat la Tel Aviv (Israel), în perioada 7-15 iulie, şi a reunit peste 380 de concurenţi din 82 de ţări.  Ionel Emilian Chiosa a primit şi premiul special Best Creative Solution.

„Educația a fost și este singura salvare pentru  România!  Românii au nevoie de educația pentru o viață mai bună și pentru un viitor sigur. Efectele lipsei de informare sunt unele care ne afectează pe toți și îmi doresc ca generațiile care vin din urmă să fie capabile să gândească pentru ele și să vadă clar lumea din jur. Am fost impresionat de multe ori în ultimii ani să întâlnesc copii care nu au nici măcar o carte acasă și m-a emoționat să văd, după un timp, rezultatele pe care le obții când deschizi o ușă copilului care nici măcar nu visează ce poate fi dincolo de ea.  Şcoala, cu toate metodele ei vechi oferea o educaţie solidă, dar mai ales forma caractere. Mai mult, diploma, chiar şi aceea de studii gimnaziale, avea greutate şi corespondent în realitate. Când zicea cineva că are 7 clase, mai ales la sat, era cu totul respectat.

Azi,  învățământul românesc se confruntă cu corupție (fabrica de diplome) , dotări slabe ( ştiri negative, dar reale cu şcoli cu toalete în curte şi care nu au avize de funcţionare, pompieri etc), performanța este la pământ (nu avem universități in primele 500 în lume), profesori slab pregătiți ( o realitate cruntă unde  pregătirea lor e dată iniţial de notele mici, uneori sub 5, luate la examenele seci de titularizare),  directori și inspectori numiți politic, Miniştri ai Educaţiei cu probleme ( probleme grave de limbă, logică și zero viziune pe termen lung) și lista poate să continue.

Cu toate acestea există și excepții, iar cazul de față este unul cu care ne putem mândri, este expresia vie că putem să sperăm la mai mult, la mai bine, Lumina educaţiei – speranţă pentru viaţă, pentru acest popor greu încercat”.

Constantin Micu

Prim-vicepreședinte OPV3 București.